HomePolíticaEl Congrés reclama garantir les comunicacions per a evacuar les zones nuclears...

El Congrés reclama garantir les comunicacions per a evacuar les zones nuclears d’Ascó i Vandellòs

Aquest divendres en el número 1.059 de l’edició en paper del Setmanari l’Ebre, us comentem que el Govern espanyol haurà de garantir que els municipis pròxims a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs disposen d’una bona cobertura mòbil i d’unes infraestructures de comunicació que permeten evacuar la població en cas d’accident. Són les peticions que va fer el Congrés dels Diputats a l’executiu de Pedro Sánchez després d’aprovar parcialment la setmana passada una moció presentada pel grup d’Esquerra Republicana i defensada per la diputada ebrenca Norma Pujol.

Els vots a favor del PP i les abstencions del PSOE van facilitar que dos dels cinc punts que recollia la moció dels republicans poguessen tirar endavant. Són els punts que instaven el Govern espanyol a “dotar i assegurar de manera immediata” una cobertura mòbil “total” als municipis que es troben dins del radi de 10 quilòmetres de distància respecte de les dos centrals; i un altre punt que reclamava “realitzar, adequar i mantenir en òptim estat les principals infraestructures de comunicació” que han de permetre l’evacuació de la població en cas d’accident nuclear.

En canvi, estos mateixos grups van rebutjar les peticions d’Esquerra perquè el Ministeri de l’Interior presente en un termini mínim de tres mesos un nou Pla d’Emergència Nuclear Exterior (PENTA) per Ascó i Vandellòs; perquè incorpore definitivament tota la normativa europea en matèria de seguretat nuclear i amplie de 10 a 20 quilòmetres l’àrea amb més protecció; i perquè es cree un òrgan per a coordinar la resposta en cas d’accident nuclear entre els cossos seguretat i emergències de l’Estat i de la Generalitat.

Norma Pujol va recordar que fa quinze anys que des del territori es reclama l’actualització dels plans nuclears, perquè en moltes qüestions han quedat obsolets, des dels avisos per fax que rebrien els ajuntaments a la megafonia que hauria de fer servir Protecció Civil per a alertar la població. “Són coses que fa trenta-cinc anys estaven molt bé, però hem evolucionat i creiem que ha d’haver-hi una actualització dels plans nuclears”, assenyala la diputada de Flix.

Des del PSOE responen que el Ministeri de l’Interior ja està a punt d’enllestir una actualització dels cinc plans d’emergència nuclear que hi ha en tot l’Estat que, com es va limitar a indicar el diputat socialista Daniel Senderos, suposarà acabar d’incorporar la directiva europea EURATOM, una resposta similar a la que ja va donar el ministre Marlaska quan fa tres setmanes Norma Pujol el va interpel·lar amb esta qüestió.

Sense simulacres amb població

Durant el debat de la moció de la setmana passada, la diputada ebrenca va subratllar també la necessitat d’organitzar simulacres amb tota la població, els quals fa més de trenta anys que no es fan al territori. “Les empreses ja han fet la seua faena, s’han fet nous protocols i s’ha invertit en seguretat. A nosaltres ara ens preocupa la seguretat exterior, per això volem plans d’emergència actualitzats i que es puguen celebrar simulacres per a veure’n l’operativitat”, remarca Pujol. En la seua resposta, el diputat socialista va enumerar tots els simulacres que han fet enguany dins les centrals nuclears de l’Estat, mentre que pel diputat d’Unides Podem, Juan López Uralde, si no s’han fet simulacres amb la població “és per a no perjudicar la imatge de l’energia nuclear”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 45

Últimes notícies