HomeMedi AmbientEl Copate mostreja el tram final de l'Ebre per iniciar els tractaments...

El Copate mostreja el tram final de l’Ebre per iniciar els tractaments contra la mosca negra la setmana vinent

El Copate treballa amb la previsió d’iniciar els primers tractaments de la campanya contra la mosca negra la setmana vinent malgrat constatar que la presència de larves al tram final del riu Ebre és, en aquests moments, força baixa. Els tècnics de l’organisme van mostrejar a finals de la setmana passada els set punts de tractament entre Ascó i Tortosa detectant una mitjana de cinc larves per quilo de macròfit. Una densitat que consideren força reduïda però que, malgrat tot, no garanteix una possible explosió posterior de la plaga, a la primavera i a l’estiu, si no s’exerceix un control estricte ja en ple hivern. De fet, si cap imprevist ho impedeix, serà la quarta campanya consecutiva que els tractaments s’inicien pels volts de febrer.

Segons el president del Copate, Xavier Faura, aquesta puntualitat a l’hora d’iniciar els tractaments és el que, en bona mesura, ha permès reduir de forma considerable les molèsties derivades la plaga durant les últimes primaveres i estius. D’entrada, ha apuntat, els tècnics observen l’estat del riu i analitzen visualment la possible presència d’una primera generació de larves. La prospecció, segons Faura, acaba dibuixant la tendència i la troballa de només uns pocs exemplars pot fer avançar l’aplicació.

En la mesura que ataquem les larves quan estan en una situació incipient, quan acaben de néixer, és la forma més efectiva per assegurar que amb el tractament, als mesos de l’estiu no n’hi hagi, com ha passat aquests últims anys que la població de mosca negra s’ha reduït pràcticament a res“, ha resumit el mateix Faura.

En anteriors ocasions, la manca de disponibilitat pressupostària durant els primers mesos de l’any, els retards en els procediments administratius o l’excés de cabal al riu -l’aplicació amb helicòpter dels 2.100 litres de larvicida biològic a cada punt exigeix un màxim de 200 metres cúbics per segon per resultar efectiva-, havien impossibilitat sistemàticament que l’acció contra les larves comencés al temps indicat pels tècnics.

El pressupost previst, d’acord amb el conveni signat amb la Generalitat per garantir el finançament anual dels tractaments entre 2022 i 2025, és de 360.000 euros. Faura ha explicat que, en aquesta ocasió, les licitacions s’han preparat amb la suficient antelació per poder començar a treballar quan els tècnics ho indiquen.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

83 + = 92

Últimes notícies