HomeMedi AmbientEl Copate vol ampliar la reserva de la Biosfera i incloure-hi els...

El Copate vol ampliar la reserva de la Biosfera i incloure-hi els municipis que en van quedar fora

Les Terres de l’Ebre compliran, l’any vinent, els deu anys com a reserva de la biosfera. Tal com estipula la Unesco, ara és el moment de revisar la declaració, veure l’estat del territori i revalidar-ne el reconeixement. L’avaluació ha començat ja, amb la visita del doctor en biologia per la Universitat de les Illes Balears, Joan Rita, membre del comitè científic, que ha visitat l’Ebre i les empreses acreditades amb la marca EbreBisofera.

Aprofitant la visita, el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), Xavier Faura, li ha transmès la voluntat d’ampliar la reserva de la biosfera i incloure-hi els municipis que en van quedar exclosos al 2013.

“Es va sorprendre, perquè és una reserva de la biosfera que ja té molta extensió de terreny”, reconeix Faura. Tot i això, assegura que “la proposta es va veure, inicialment, amb bons ulls”.

Tot i això, l’ampliació no inclouria el territori íntegre dels sis municipis que en van quedar fora -Ascó, Flix, Riba-roja d’Ebre, Vinebre, Garcia, la Torre de l’Espanyol i la Palma d’Ebre- sinó una part dels seus termes municipals. “No pot ser tot el territori dels sis municipis perquè inclou infraestructures que són incompatibles”, reconeix Faura, “però sí que s’hi poden incloure zones que puguen encaixar i que seguisquen un criteri objectiu concret, com els terrenys que ja estan inclosos a la Xarxa Natura 2000”.

Tot i això, el reconeixement no arribarà prompte. “Primer haurem de revalidar la declaració com a reserva de la biosfera i després iniciar tot el procés per tal d’ampliar el reconeixement a estos terrenys que proposem”, explica Faura. Això s’allargaria durant anys. A més, Faura insistix que el reconeixement arribarà “sempre que hi haja la voluntat dels ajuntaments perquè part del seu terme s’incloga a la reserva”.

El que sí es durà a terme en els propers mesos serà l’avaluació de la reserva de la biosfera actual. Després de deu anys, el balanç de la majoria d’agents del territori és molt favorable i el president del Copate reconeix que “tècnics que estan avaluant les Terres de l’Ebre veuen amb molt bons ulls tot el que s’ha fet en este temps”.

Per tant, s’espera que no hi haja cap entrebanc i, en els propers, mesos, arribe la revalidació de la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre, amb les mateixes condicions que va tenir ara farà deu anys.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

48 + = 58

Últimes notícies