HomeSense categoriaEl cranc blau creix i s’expandix amb voracitat a les Terres de...

El cranc blau creix i s’expandix amb voracitat a les Terres de l’Ebre

La preocupació per la creixent presència del cranc blau a les Terres de l’Ebre –especialment a les aigües del Delta, però ara també al riu– també és present a les xarxes socials. La setmana passada, es va viralitzar un vídeo gravat suposadament a l’Encanyissada. A les imatges, un home mostra, sorprès, la quantitat de crancs blau que hi ha encallats al voltant d’unes xarxes. És difícil comptar quants n’hi ha, però en pocs metres se’n veuen desenes i desenes, amuntegats a la superfície de l’aigua.

Este episodi, però, no és, ni molt menys, aïllat: des de l’agost del 2016, quan van començar a comercialitzar el cranc blau a la llotja de Sant Carles de la Ràpita i fins a l’agost passat, han arribat a les llotges ebrenques fins a 40 tones d’este crustaci. I sembla que això anirà a més. 
I és que fa dos setmanes, el Govern de la Generalitat compareixia per a mirar d’abordar la situació i fixar un pla: tal com va avançar a este setmanari el director general de Pesca, Sergi Tudela, davant la impossibilitat d’erradicar l’espècie, s’optava per afavorir la pesca massiva i la comercialització del crustaci per a controlar-ne l’expansió imparable. “La idea de l’erradicació d’esta espècie ja està descartada. La velocitat d’implantació i dispersió és enorme. L’única manera de contenir la població de cranc blau en uns marges acceptables és mitjançant una intensa explotació comercial de l’espècie”, recalcava el mateix Tudela, hores després, en una roda de premsa a Tortosa. Mentrestant, el neguit entre la població –especialment la pesquera– creix degut als danys que el cranc blau està ocasionant a les espècies, a la seua faena, i en l’ecosistema local. 

 

Imatge gràfica extreta de l’informe sobre l’estat actual del cranc blau al sud de Catalunya.

 

Sense depredador natural

La compareixença del govern a Tortosa servia, a més, per a presentar els resultats d’un informe que, bàsicament, s’havia centrat a estudiar quin és l’estat actual del cranc blau al sud de Catalunya. “De moment l’espècie es troba en una fase de creixement” i tot i la gran expansió “encara no hem arribat a un punt d’equilibri”, apuntava Verònica López, biòloga encarregada de l’estudi. “El cranc blau està seguint el mateix patró que la resta d’espècies invasores biològiques, que tenen una fase de creixement exponencial per a expandir-se i no arriben a un equilibri fins que no hi ha una falta de recursos tròfics o altres factors com la predació o competència. No estem en esta fase d’equilibri, això és molt  important”, afegia. Esta setmana, la mateixa Verònica López, en declaracions al setmanari l’ebre, aprofundia en esta tesi: “Un dels principals objectius ara és trobar els punts febles de l’espècie per a mirar d’atacar-los”, comenta. El fet que siga una espècie molt resistent i amb una immensa capacitat per a reproduir-se i expandir-se dificulta esta tasca. “A la nostra zona pràcticament no hi ha depredadors naturals que el puguen combatre. Només el pop, però ha de ser suficientment gran, i això no acostuma a passar”, explica López. Per tant, com s’ha reiterat en les últimes setmanes, l’única manera de mirar d’alleugerir la situació és a través de l’increment de la seua pesca. “Sembla que esta espècie ha vingut per a quedar-se. Al nostre territori, els catxels , el musclo, o la tellerina són espècies que [per culpa del cranc blau] es podrien trobar en potencial perill d’extinció”, continua la biòloga. Pel que fa a la percepció social, gairebé el 98% dels entrevistats veuen l’espècie com una amenaça, tant per a la pesca com per a l’ecosistema”, segons recull l’informe a què ha tingut accés esta publicació.

Però, fins al moment, l’espècie que sembla que més ha patit els seus efectes ha sigut el cranc verd. Abans de l’arribada del cranc blau, la pesca del cranc verd es mantenia estable amb una mitjana de 500 quilos mensuals de vendes, per exemple, a la Confraria Verge del Carme, a Sant Carles de la Ràpita. Ara, la seua pesca és pràcticament residual: gairebé no se’n troben. “Els pescadors diuen que la seua presència a les nostres aigües s’ha convertit en testimonial”, recalca López, que apunta que no hi ha dubte que es tracta d’una espècie invasora –i no només exòtica–, ja que està atacant directament espècies autòctones del territori. Un altre exemple que Verònica López posa és la situació que viu la Badia: “S’estava treballant per a convertir la Badia en una zona de cultiu potencial de cloïssa, ara amb la presència del cranc blau serà gairebé impossible”. 

 

 

Revaloritzar-los

Joan Balagué és el secretari de la Confraria Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita, i explica a l’ebre que el dilluns d’esta setmana van entrar a la llotja 450 quilograms de cranc blau. “Des del principi de mes d’octubre [només nou dies] ja han entrat més de 3.000 quilograms”, apuntava. En esta confraria, una de les que primer va notar els efectes del crustaci, la sensació continua sent la mateixa: “Els pescadors estan preocupats, perquè saben que és un problema difícil de gestionar i estan a l’expectativa de què passarà”, recalca Balagué. 

En l’informe publicat per la Generalitat, un apartat recollia les problemàtiques reportades pel sector pesquer professional. Segons el document, doncs, els principals problemes són el “trencament de xarxes i estris de pesca”, la “reducció de la població del cranc verd”, les “pèrdues econòmiques derivades dels estris de pesca”, el fet que “deprede o malmet les captures”, i que siga “una plaga perjudicial” per a l’ecosistema local. 

Davant esta situació, des de la Confraria Verge del Carme també tenen clar que la solució passa per incrementar la pressió pesquera sobre esta espècie. I no només això. Com apuntava Tudela, s’ha de trobar el camí per a revaloritzar el producte. “Al principi, el cranc blau es pagava molt bé, fins i tot vam arribar a vendre’l per més de deu euros el quilo. Ara, com que l’espècie s’ha multiplicat considerablement, el seu preu al mercat és molt baix, perquè n’hi ha molts, i això és fatal per als pescadors”, recorda Joan Balagué, que diu que, actualment, el quilo de cranc blau ronda els dos euros i mig, tot i que s’ha arribat a pagar a poc més d’un euro. “Busquem iniciatives perquè tinga més valor: l’objectiu principal és que el cranc blau es puga comercialitzar més i millor”, continua Balagué, que considera que la introducció del producte a nous mercats i trobar nous formats de presentació serien clau en este procés. 

 

Captura del vídeo viral sobre la presència de cranc blau a l’Encanyissada.

 

Curs de cuina de cranc blau 

En este sentit, l’espai de cuina d’EbreTerra acollirà el 24 d’octubre, a partir de les 10 del matí, una jornada dedicada a la cuina amb cranc blau, a càrrec del xef rapitenc Albert Guzmán. Esta iniciativa, organitzada pel Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, té com a objectiu divulgar les possibilitats gastronòmiques que oferix este crustaci que ha envaït la costa del Delta sense trobar-hi topalls.

 

Permís per a pescar-lo

Per la seua banda, fa uns dies el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre, Gerardo Bonet, va confirmar a Canal Terres de l’Ebre que l’entitat que agrupa els productors de les badies dels Alfacs i el Fangar han demanat a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat poder pescar cranc blau a les seues instal·lacions. Bonet va argumentar que en cap moment tenen la intenció “de pescar-los per a diversificar el negoci, sinó com a mesura de defensa davant dels atacs d’esta plaga”. 

I és que este sector tampoc s’escapa de l’acció de l’espècie invasora: “Trenca els musclos i les ostres amb facilitat, passa per dalt de les xarxes de protecció que tenim per a protegir el producte de les dorades i els sargs i s’ho menja sense cap problema”. Entén que altres sectors siguen reticents perquè no baixe el preu. “Hem de coordinar-nos amb les confraries i veure com ho podem arreglar”, conclou.

Francesc Millan
Francesc Millan
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies