HomeEducacióEl Departament d’Educació zonificarà Tortosa el curs escolar 2023-2024

El Departament d’Educació zonificarà Tortosa el curs escolar 2023-2024

El Departament d’Educació ha aprovat zonificar Tortosa per a la matriculació dels alumnes d’infantil-3 de cara al curs 2023-2024. S’elimina, així, el sistema de zona única, i a partir d’ara es tindrà en compte la proximitat geogràfica del domicili a l’escola per a poder preinscriure els infants que hagen de cursar el primer curs d’educació infantil.

La ciutat quedarà dividida en 8 districtes, cinc dels quals es corresponen als pobles i EMD: Jesús, Campredó, Bitem, Vinallop i els Reguers, mentre que els altres tres dividiran la ciutat en l’àrea Ferreries, l’àrea Centre i l’àrea del Temple. La primera inclou l’escola Ferreries i l’escola Cinta Curto, la zona del Centre engloba les escoles de Remolins, la Mercè i les concertades Sagrada Família i Consolació. A la zona Temple, per altra banda, s’agrupa l’institut Escola el Temple, l’escola Sant Llàtzer i el centre concertat Teresià.

La directora dels Serveis Territorials d’Educació, Montse Perelló, ha explicat esta setmana en una entrevista a Ràdio Ebre-Cadena SER que la distribució dels alumnes s’ha fet a partir del padró. “Tortosa té una separació geogràfica clara que és el riu, i que marca la zona de Ferreries. A l’altra banda de l’Ebre, hi ha molts més centres i, per tant, en funció de les línies que té cada escola i segons el padró que facilita l’Ajuntament, hem pogut determinar les dos àrees segons les quals es dividiran els alumnes, la del Centre i la del Temple”, ha remarcat.

Perelló ha recordat que la zonificació de les ciutats és una mesura que preveia el decret de programació de l’oferta educativa aprovat l’any 2021. La normativa fixa que, en els municipis que tenen més d’una oferta educativa, el repartiment d’alumnes s’ha d’executar a través de la Taula de Planificació Local, un organisme que integra diferents agents de la comunitat educativa. La directora dels Serveis Territorials d’Educació ha recordat que “el curs passat ja es va acordar zonificar parcialment Tortosa, amb una proposta que englobava només els pobles i EMD, una delimitació que no va tirar endavant perquè no va arribar a temps la informació tècnica per a fer la zonificació que havia d’aportar l’Ajuntament”. Este any, Perelló ha afirmat que “s’ha donat un pas i més, i no només se zonificarà els pobles sinó tota la ciutat”.

Centres heterogenis

La directora dels Serveis Territorials d’Educació també ha explicat que el Síndic de Greuges de Catalunya “havia fet diferents requeriments perquè no s’estava complint amb la prioritat del domicili dels alumnes, i perquè s’havia de garantir que els centres fossen heterogenis i amb cohesió escolar”. Tortosa actualment registra un índex “alt” de segregació escolar a l’educació primària, segons les dades del Síndic de Greuges i que recull la Fundació Bofill al mapa de la segregació de Catalunya. Perelló ha afegit que durant l’any passat ja es va treballar per a reduir la segregació a través d’una “detecció de l’alumnat que té necessitats socioeconòmiques per a distribuir-lo pels centres públics”.

L’ajuntament, en contra

La proposta del Departament, però, no convenç a l’Ajuntament. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé ha criticat la iniciativa i s’ha mostrat escèptica amb la mesura. “No és una proposta que resolga la segregació”, ha defensat. Roigé ha afegit que la posició de l’Ajuntament ja s’havia manifestat al Departament d’Educació durant les reunions en què es va començar a treballar la proposta de zonificació. Roigé s’ha mostrat partidària que “les famílies puguen escollir l’educació dels fills”.

deltebre es dividirà en tres àrees Tortosa no és l’únic municipi ebrenc on este any el Departament ha començat a treballar amb la zonificació a través de la Taula de Planificació Local. També Deltebre estarà ara repartit en tres àrees a través de la Taula, malgrat que el consistori aprovava ja anualment, a través del ple municipal, la zonificació entre les àrees de Jesús i Maria, la Cava i Riumar.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 87

Últimes notícies