HomeSense categoriaEl Departament d’Indústria arxiva el parc eòlic Els Pesells, a Horta de...

El Departament d’Indústria arxiva el parc eòlic Els Pesells, a Horta de Sant Joan

EDICIÓ PAPER // La Direcció General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera de la Generalitat ha dixat sense efecte l’autorització administrativa del parc eòlic Els Pesells d’Horta de Sant Joan. El projecte ha quedat enterrat després que Red Eléctrica haja denegat el permís per a evacuar l’energia elèctrica a la xarxa de distribució i la promotora ja ha demanat la cancel·lació de l’aval a la Generalitat. El parc Els Pesells ha comptat sempre amb una àmplia oposició per part dels veïns, que el 2008 el van rebutjar mitjançant una consulta popular.

El parc eòlic Els Pesells hauria estat el primer que s’hagués instal·lat a Horta de Sant Joan, un dels municipis més turístics de la Terra Alta. El projecte va quedar inactiu en els últims anys fins que, a l’estiu del 2019, l’empresa promotora el va voler activar. Tot i això, Red Eléctrica Española va denegar el permís als promotors del parc i, segons l’article 53 de la Llei 24/2013 del sector elèctric, l’autorització administrativa no es pot aconseguir si no s’ha obtingut els permisos d’accés i de connexió a les xarxes de distribució d’electricitat. És per això que, el passat 8 d’abril, la promotora Fercom Eòlica va demanar a la Direcció General d’Energia la cancel·lació de l’aval, dipositat en concepte de garantia per a sol·licitar l’accés i la connexió a la xarxa de transport i el projecte ha quedat ja enterrat definitivament.

L’autorització administrativa d’esta central, de 49,67 MW de potència, es van concedir el 3 de desembre del 2007, però el projecte havia començat a caminar el 2001. El març del 2008, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan va celebrar una consulta popular on una àmplia majoria dels veïns -630 de 990 votants- el va acabar rebutjant. Urbanisme va donar llum verda al parc Els Pesells l’any 2010 i la plataforma en Defensa de la Terra Alta en va presentar un recurs contenciós administratiu on s’al·legava la falta d’informes ambientals en el procediment administratiu. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència a favor de la plataforma el 2012, però Orta Eòlica la va recórrer i el Tribunal Suprem la va revocar a favor de l’empresa energètica.

Des de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta celebren ara que finalment el projecte s’enterri, però lamenten que haja hagut de passar tants anys. “És el resultat de molts anys de confrontació i lluita”, ha destacat Xavier Fortuño, portaveu de l’entitat. D’altra banda, l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martín, destaca que “és molt positiu que s’haja arxivat perquè en el seu dia, amb la consulta que es va fer, va quedar clar que el poble no volia la implantació”. L’alcalde ha apuntat que seguiran “alerta” i atents perquè poden aparèixer altres empreses que s’interessen per implantar centrals al municipi, com ha passat en altres municipis de la comarca des de l’aprovació del nou decret d’emergència climàtica. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies