HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCompromís amb la nostra terra i la nostra gent

Compromís amb la nostra terra i la nostra gent

Recentment m’ha estat encarregada la responsabilitat d’assumir la direcció de Treball, Afers Socials i Famílies a les Terres de l’Ebre. És una manera de continuar treballant per i amb la gent del territori, com ja he estat fent durant un grapat d’anys des del Servei de Coordinació Territorial del mateix departament, ara amb unes noves funcions, tot intentant donar continuïtat a la gran labor que ha estat fent al capdavant d’estos Serveis Territorials l’anterior directora, Rosanna Fatsini.

Comentàvem amb un bon amic, director de teatre, que tant en el seu cas com en el meu, el director sol no fa res: cal l’aportació de tot el grup, fins i tot de les persones que no apareixen a l’escenari, i també del públic, perquè si no hi ha persones destinatàries la funció no té sentit. Es tracta, doncs, de donar, cadascú des del lloc que li correspon, el millor servei perquè totes les persones puguen tindre el treball i la vida dignes que es mereixen, sense exclusions de cap tipus. I en la tasca de mirar d’assolir este objectiu hi estem totes i tots ficats, en una labor conjunta que ens porte a millorar la qualitat de vida de totes les persones que habiten a les Terres de l’Ebre, que són el nostre territori de referència. Sense oblidar, tanmateix, que som en el conjunt de Catalunya i que formem part d’estes terres de cruïlla que constituïxen les comarques centrals dels Països Catalans, un espai de trobada que coincidix aproximadament amb l’antic territori de la diòcesi de Tortosa.

Els recursos i el poder que tenim en els diferents serveis territorials són molt limitats. Estic convençut, tanmateix, que una de les coses que hem de fer les persones que ens dediquem al servei públic és saber escoltar i fer tot allò que estiga a les nostres mans per a procurar donar solucions a les necessitats i als problemes de les persones del nostres pobles, i insisitir-hi on faça falta. En esta tasca, i pel que fa a l’àmbit del departament que represento, hi ha un grup humà amb molta competència professional i molta dedicació: l’equip  dels mateixos Serveis Territorials (tant de l’àmbit de treball com de l’àmbit d’afers socials), però també els equips de les múltiples entitats i organismes amb qui cooperem i, per descomptat, els del món local, canalitzats en bona part a través dels equips bàsics d’atenció social (sí, a més de l’atenció primària sanitària hi ha una atenció primària social). Tothom està mirant de donar resposta a les múltiples demandes originades per la crisi de la Covid-19, demandes que s’afegixen a les que ja són habituals.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és, potser, el més transversal i intergeneracional dels departaments en què s’estructura l’administració catalana. S’adreça de forma específica als diferents segments estructurats de població: a la infància, a la joventut, a la gent gran, a l’edat adulta (sobretot a través del treball, incloent-hi les polítiques d’ocupació i formació, el cooperativisme, etc.). I, en totes les fases de la vida, treballa per les famílies (en les seues múltiples modalitats), l’associacionisme, el voluntariat, l’autonomia personal, la inclusió social, l’erradicació de la violència masclista, la igualtat i la no-discriminació per motius de procedència, sexe, identitat de gènere, etc., en el marc de les competències, també limitades, de la Generalitat de Catalunya.

Quan em pregunten quin “color” tinc, dic que soc dels que tenen el color del servei al nostre territori i la nostra gent. Sortosament, este territori nostre d’uns anys ençà té molta més autoestima que la que tenia abans (en este aspecte la lluita en defensa de l’Ebre ha estat decisiva) i hi ha moltíssimes persones que us sentiu, ens sentim, compromeses amb la nostra terra i la nostra gent. És un bon fonament per a continuar mirant l’horitzó amb un bri esperança.

Marius Pont Fandos
Marius Pont Fandos
Psicòleg, filòleg i historiador
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 86 = 95

Últimes notícies