HomeSocietatEl desembassament a Flix beneficia l'estat ambiental del riu en un estiu...

El desembassament a Flix beneficia l’estat ambiental del riu en un estiu sense excessius problemes d’algues

Endesa ha fet este dimarts al matí una crescuda extraordinària al riu Ebre. Entre les 9 del matí i les 12 del migdia s’han obert les comportes del pantà de Flix i s’han desembassat 130 metres cúbics per segon durant. La central hidroelèctrica s’ha parat.

La maniobra permet “renovar l’aigua del meandre” arrossegar les algues i plantes aquàtiques acumulades al tram final del riu, tot i que no és un estiu amb especials problemes pels macròfits. Com ha explicat el director de l’IDECE (Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre), Xavier Pallarès, no s’han registrat incidències ni “cap fet destacable” i la navegabilitat, tot i que al límit pel baix cabal de l’Ebre, està funcionant amb normalitat aquest estiu.

Com a comunicat Endesa, a través de la divisió Enel Green Power Espanya, han executat un desembassament complementari als que es programa habitualment a la primavera i la tardor. Segons el director de l’IDECE, no s’ha donat cap dificultat afegida per acumulació de macròfits i és una mesura que ha pres la companya energètica. “Els deu interessar, però per problemes d’algues, no. La màquina treballa com sempre i no s’ha comunicat cap incidència per part dels ajuntaments”, ha contat Pallarès.

L’avinguda d’aigua s’endú macròfits (algues) o plantes aquàtiques que s’acumulen en el tram final de l’Ebre i permet el manteniment mediambiental del meandre. Així que aquesta avinguda d’aigua també serà beneficiosa i permet incentivar les activitats al riu.

L’IDECE és l’òrgan que gestiona la navegabilitat de l’Ebre entre Amposta i Ascó. Una màquina sega i neteja els punts on s’acumulen les algues, sobretot a l’estiu quan baixa el cabal del riu. De fet, des del mes de juliol s’ha mantingut entre els 110 i els 130 m³/s. El cabal mínim ambiental és de 100 m³/s.

La navegabilitat es desenvolupa al límit, però sense problemes i les embarcacions turístiques i caiacs (hi ha una dotzena d’empreses) estan treballant amb normalitat i amb molt bones dades d’usuaris -es confia recuperar les dades prepandèmia, d’uns 30.000 usuaris-.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 11

Últimes notícies