HomeEconomiaLes àrees d’Ascó i Vandellòs rebran els primers 24 milions d’euros del...

Les àrees d’Ascó i Vandellòs rebran els primers 24 milions d’euros del fons nuclear al 2023

Els municipis situats a les dos àrees nuclears de Catalunya podran beneficiar-se de l’impost nuclear ja de cara al 2023. La Conselleria d’Empresa i Treball està treballant en el nou reglament que ha de regular quins projectes podran ser beneficiaris d’este fons, que ascendix a 24 milions d’euros anuals i que s’ha de destinar, exclusivament, a polítiques que fomenten l’ocupació i la diversificació econòmica al voltant de les centrals.

La presència de les centrals nuclears ha comportat la creació de més d’un miler de llocs de treball directes tant a Ascó com a Vandellòs. Ara, amb un calendari de tancament previst per al 2030 i 2032 -en el cas d’Ascó- i 2035 -en el cas de Vandellòs- és “fonamental” per al Govern català impulsar noves polítiques d’ocupació que eviten un fort sotrac econòmic d’aquí a menys de deu anys. En el cas d’Ascó i la zona nord de la Ribera d’Ebre, la indústria nuclear ha esdevingut un veritable monocultiu nuclear, i temen que, un cop tanque la central, es puga accelerar el procés de despoblament que patix la zona des de ja fa dècades.

El fons nuclear prové del nou impost que grava l’impacte ambiental de les centrals, ideat pel diputat ebrenc d’ERC, Lluís Salvadó, i que va ser tombat pel Tribunal Constitucional el 2016 i 2019. Enguany ha pogut entrar en vigor i està previst que la Generalitat recapte prop de 120 milions d’euros de les elèctriques que gestionen les centrals nuclears. D’estos, un 20 % -uns 24 milions d’euros anuals- es destinaran a polítiques per a fomentar l’economia de les àrees nuclears.

Per tal de gestionar este retorn, des de la Conselleria d’Empresa i Treball ja s’han fet dos reunions amb ajuntaments i institucions del territori -una, a Tarragona i, una altra, a Ascó- per a poder consensuar un reglament que gestione els diners d’estos fons nuclears. Este reglament, que està previst que s’aprove de cara a finals d’any, haurà de determinar quins projectes poden rebre finançament d’este impost nuclear, quines institucions, empreses o administracions, i establir tot el procés administratiu que s’haurà de seguir per a accedir al fons.

L’entrada en vigor de l’impost, però, no ha estat exempta de polèmica. Des del PSC, s’ha criticat, al llarg dels últims anys, que la dotació que rebrà este fons -el 20 % del total de la recaptació- és “del tot insuficient”, i reclamen que s’augmente fins al 50 % del total del fons, uns 60 milions d’euros. Per la seua banda, des d’ERC retrauen la inacció del Govern estatal, amb majoria socialista, envers les àrees nuclears, i exigixen que aporte, almenys, 24 milions d’euros més per a les àrees nuclears catalanes, la mateixa aportació que rebran del fons nuclear de la Generalitat.

Les discrepàncies i l’intercanvi d’acusacions entre les dos formacions s’ha elevat ja a les cambres legislatives de Catalunya i l’Estat. D’una banda, el PSC -amb Comuns i CUP- va portar a votació una proposta de resolució per a demanar l’augment d’este impost nuclear fins al 50 % de la recaptació. Es va tombar, amb els vots d’ERC, Junts i també de Vox. D’altra banda, ERC ja ha registrat també una proposició no de llei davant la comissió de Transició Ecològica per a demanar a l’Estat una aportació de 24 milions d’euros anuals per a les àrees nuclears catalanes.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies