HomeCulturaEl director senienc Marc Ortiz, finalista dels Premis VOC d’Òmnium Cultural

El director senienc Marc Ortiz, finalista dels Premis VOC d’Òmnium Cultural

“El millor que li pot passar a un actor és que es deixi endur completament per l’obra”. Amb esta cita de l’actor i director de teatre rus Konstantín Stanislavski, comença el curtmetratge Ophelia, un dels darrers treballs del director de cinema Marc Ortiz (la Sénia, 1979). Una obra protagonitzada, entre d’altres, per l’actor Bernat Quintana i l’actriu Nàusica Bonín, que narra el destí de sis actors a la recerca del seu personatge, una col·laboració artística i multidisciplinària que versa sobre el mite d’este fatídic personatge d’Ophelia, creat per William Shakespeare. Es tracta d’una obra dramàtica, en alguns punts, d’aire surrealista, un segell habitual en els seus treballs. “No sé si és surrealista o una altra cosa, però em sento a gust provant coses i buscant maneres de dir d’una manera més visual que no pas dialogada. M’agrada allunyar-me de la realitat per intentar trobar els missatges, que estos no siguen clars i requerisquen certa complicitat de l’espectador per a entrar al joc”, explica.

El curt parteix de la cançó d’Ophelia, de la banda barcelonina Nuu. “Vaig escollir esta cançó per pur instint. És una cançó que et remou i em va semblar perfecta per posar en imatges. Al principi, al projecte que teníem entre mans l’anomenàvem videoclip, però teníem molt clar des d’un inici, que no volíem un videoclip normal. I és així com va acabar agafant un format híbrid, curtmetratge i videoclip”, assegura. Ortiz és un director que fins ara ha posat èmfasi en la publicitat, els documentals, els curtmetratges i els videoclips, un format este últim que permet “tenir certa llibertat creativa en el que fas i proposes”. Ara, però, està escrivint i desenvolupant el guió d’un llargmetratge, sobre una història de vides creuades ambientada a la ciutat d’Ushuaia, a l’Argentina, que agafa com a punt de partida el llibre Gegants de gel de Joan Benessiu.

Més cinema en català Ophelia és un dels curtmetratges que es projectaran en la nova edició dels Premis VOC (Versió Original en Català) que des de fa quatre anys promou Òmnium Cultural amb la voluntat d’incentivar la producció cinematogràfica en llengua catalana. El certamen s’ha programat en una trentena de poblacions d’arreu del país -i també en algunes ciutats europees- amb dos sessions d’hora i mitja, en les quals es podran veure deu curtmetratges de ficció i quatre curtmetratges documentals. Entre els curts seleccionats hi trobem Hawaii i Vaca, nominats a millor curtmetratge de ficció als Premis Goya, o Savis de l’horta, un documental que ha visitat 26 festivals i recollit 9 premis.

A les Terres de l’Ebre s’hi celebrarà per tercer any consecutiu. A Tortosa, les sessions estan previstes per al dissabte 8 i diumenge 9 a les sis de la tarda a la Sala Petita de l’Auditori Felip Pedrell. A la demarcació de Tarragona també es podran veure en poblacions com Cambrils, Cornudella de Montsant i Falset. El públic assistent tindrà butlletes per a votar el millor documental i la millor ficció, per a escollir els Premis del Públic. Els finalistes dels Premis VOC competiran pels diferents premis del certamen: premi del jurat al millor curtmetratge documental, dotat amb 4.000 euros; premi del públic al millor curtmetratge documental, amb 1.000 euros; premi del jurat al millor curtmetratge de ficció, amb 4.000 euros; i premi del públic al millor curtmetratge de ficció, amb 1.000 euros. El jurat dels Premis VOC 2020 està format per l’actriu Anna Bertran, el productor Tono Folguera i el director Marc Recha, entre d’altres.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 33

Últimes notícies