HomeSocietatEl fort temporal i les inundacions dixen una onada de desolació a...

El fort temporal i les inundacions dixen una onada de desolació a Alcanar

Els veïns d’Alcanar i les Cases s’afanyaven a treure l’aigua de cases, baixos i aparcaments. Ho feien amb una mescla de desolació, tristesa i impotència este dimecres ja ben entrada la tarda. “Era de matí i plovia, no gaire, però ens van dir que a Ulldecona n’estava caient una de grossa. En menys de quinze minuts ho teníem a sobre”, assegurava este dimecres Rosa Maria Sancho, mentre intentava treure amb una escombra l’aigua que s’acumulava al seu restaurant, Lo Racó del Port, ja hores després de la tempesta.

Els carrers aviat es van convertir en grans torrents d’aigua, que baixaven dels barrancs i aviat s’ho van endur tot per davant. Sorra, pedres, branques d’olivera i després vehicles sencers baixaven per les avingudes d’Alcanar i les Cases, arrossegats per la força de l’aigua. En pocs minuts ja negava les plantes baixes de les cases i els edificis en el seu descens, pels carrers, fins a arribar a la mar. “No vam poder fer res més que anar a la planta de dalt i creuar els dits. Ara, la terrassa ha desaparegut: la cambra frigorífica, el congelador, gran part de les taules… tot és al mar”, lamenta Sancho.

La regidora d’Obres i Serveis, Ivette Fibla recorria el municipi este mateix dimecres per a atendre veïns. “El més important és que no hem hagut de lamentar danys personals. Primer hem ajudat les persones que s’havien quedat aïllades o incomunicades i ara oferim tot el que tenim a l’abast als veïns. Els propers dies ja hi haurà temps de quantificar els danys i parlar de futur”, deia. Amb l’Ajuntament, la brigada i la guàrdia municipal es van encarregar també d’ajudar els veïns de les zones més afectades, un cop va remetre el temporal.

El temporal va dixar, dimecres, més de 250 litres per metre quadrat a Alcanar, uns 77 litres van caure en mitja hora, al voltant de les 12 del migdia. 50 litres es van registrar a la Ràpita. Davant els aiguats, i la inundació en domicilis particulars, desenes de persones van quedar atrapades a les seues cases o als seus vehicles, i van haver de ser rescatades pels bombers, els Mossos d’Esquadra o bé pels mateixos veïns voluntaris. Durant tot el dia, el telèfon d’emergències del 112 va rebre un total de 711 trucades, la gran majoria, 479, provinents del municipi d’Alcanar.

A causa dels desperfectes, un total de 83 persones van haver de ser desallotjades dels seus domicilis o allotjaments turístics. 63 persones van dormir en dos hotels d’Alcanar i sis més es van reallotjar en un hotel d’Ulldecona. Catorze persones es van reallotjar també al pavelló municipal, on la Creu Roja els va atendre. Les previsions eren que este dijous anessen tornant als seus domicilis i zones d’allotjament. Uns pocs, però, ho hauran de fer més endavant, en els propers dies.

Alguns dels desallotjats van ser els clients del càmping els Alfacs, d’Alcanar, on alguns dels 70 clients van poder refugiar-se a la zona de restauració. D’altres, van haver de ser rescatats pels cossos d’emergència, fins i tot per un helicòpter dels Bombers, que els va treure de la zona d’acampada on l’aigua va acabar destrossant bungalous i
autocaravanes.

Els veïns es van veure completament sorpresos. “No era una tempesta esperada”, assegura Laia Grau, veïna d’Alcanar. “A les 11.30 h veiem que plovia, però ho feia amb poca intensitat. Uns minuts més tard, vam veure que baixava un torrent pel carrer i que s’emportava un cotxe. Ha estat una catàstrofe”, detalla Imma Centelles, també veïna de la localitat. I és que Alcanar, i les Terres de l’Ebre, no es trobaven en alerta per inundacions este dimecres.

Foto: Núria Caro

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, reconeixia la nit de dimecres que cap servei meteorològic havia alertat de la possibilitat que es donés un aiguat d’estes característiques sobre la serra del Montsià. L’acumulació d’aigua va desbocar els barrancs i els torrents van travessar les localitats d’Alcanar i la Ràpita, a la zona est de la serra, i Ulldecona, a l’oest.

Un cop es van originar les primeres inundacions, al migdia, els cossos d’emergència i les diferents administracions van fer una crida a la població d’Alcanar, les Cases d’Alcanar, la Ràpita i Ulldecona perquè evitessen tot tipus de desplaçaments i es quedessen a casa fins que s’acabés el temporal.

També van advertir, ja dimecres a la tarda, que les pluges podrien tornar de cara a la nit. Alguns llamps van encendre totes les alarmes però, finalment, les pluges no van ser quantioses durant la matinada entre dimecres i dijous.

El temporal i l’acumulació d’aigua també va afectar els serveis. Prop de 8.000 llars de la Ràpita, Alcanar i les Cases es van quedar sense subministrament elèctric durant la tarda de dimecres i, en algunes zones, també es va interrompre el servei d’aigua potable. Els servidors de telefonia mòbil i Internet d’alguns proveïdors també es van veure afectats, un fet que va provocar que alguns veïns quedessen pràcticament incomunicats durant les hores següents a les fortes precipitacions.

El mateix dimecres, alguns operaris treballaven ja per a poder restablir el servei. El responsable tècnic de línies de mitja i alta tensió d’Endesa al Baix Ebre i el Montsià, Àngel Guimerà, assegurava en declaracions a l’ACN que “l’aigua es va emportar una torre d’alta tensió”, que va interrompre el servei en algunes llars d’Alcanar, les Cases i la Ràpita. Dijous alguns domicilis quedaven encara sense subministrament elèctric i la companyia va instal·lar deu grups electrògens com a mesura provisional per a tornar a tenir servei. “Calculem que este dijous podrem restablir el servei”, destaca Guimerà, tot i que no descartava -en horari de tancament d’este setmanari- que algunes incidències es poguessen allargar “depenent de si podem accedir a totes les instal·lacions o hi ha alguna dificultat afegida”.

El fort temporal també ha tingut efectes en els cultius. Algunes de les oliveres de la zona d’Alcanar i Ulldecona es van trencar i les branques van ser arrossegades per l’aigua. En els propers dies, els agricultors faran una quantificació exacta dels danys. També s’ha vist perjudicada la collita de sal, que tot just començava esta setmana a les salines de la Trinitat.

 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies