El Govern ha aprovat un nou paquet d’ajudes de 28 MEUR destinat als sectors d’horticultura, vinya i fruita seca. Així ho ha anunciat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, després de reunir-se amb les agrupacions agràries del sector primari en el marc de la Taula Agrària.
Es tracta del tercer paquet d’ajudes que l’executiu ha aprovat, i, que juntament amb els dos anteriors, ha elevat fins als 120 MEUR les ajudes als sectors agraris. “És una quantitat molt important de diners que el Govern aporta amb molt d’esforç”, ha dit Mascort, que també ha afegit que la voluntat de l’executiu és que “cap explotació” veja en perill la seua supervivència per culpa de la sequera.
En este sentit, el conseller ha assegurat que no són ajuts “que contemplen el total d’ingressos habituals dels pagesos en una situació sense sequera”. “Són un coixí per garantir la seua supervivència”, ha matisat. Estes dotacions, segons el Govern, han de “complementar” la compensació econòmica que els pagesos cobren de les seues respectives assegurances.
En la mateixa línia, Mascort ha explicat que és el tercer paquet de mesures, però “que no serà l’últim”. De fet, ha anunciat que s’està fent un seguiment setmanal, a través de la taula tècnica, per determinar l’afectació d’altres sectors, com “el de l’olivera o la garrofa”, que seran els pròxims afectats en rebre l’ajut.
“Estem contents perquè ho fem d’acord amb les organitzacions, i és una bona forma d’explicar que anem de la mà dels implicats”, ha dit Mascort. De fet, la taula agrària s’ha reunit un dia després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) declarés per primer cop a Catalunya l’escenari d’emergència, concretament a l’aqüífer del Fluvià-Muga i a l’embassament de Riudecanyes.
Mesures com a “salvavides”
Al seu torn, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha valorat positivament el nou paquet d’ajudes anunciat, però ha demanat a la Generalitat de Catalunya que es tinguen en compte per futures ajudes els sectors que, de moment, no estan sent “valorats”.
En esta línia, ha qualificat les ajudes destinades al sector com a “salvavides” per intentar passar l’any i ha criticat “la infradotació econòmica per part de l’estat”. Davant les crides d’algunes veus que demanen disminuir els regadius, Caball ha dit que “produir alimentació sense aigua a una zona mediterrània és impossible”. Per això, ha destacat que s’ha de fer una millor gestió de l’aigua amb una bona previsió i optimització d’aquest recurs.
“El sector agrari i ramader ha estat el gran perjudicat en aquest moment i el que ha fet un gran sacrifici pel conjunt de la ciutadania en aquest país” ha dit Caball en referència a les mesures i restriccions d’aigua que han aplicat pagesos i ramaders.
Construcció del parc eòlic a l’Empordà
El conseller també s’ha referit a l’autorització prèvia de la instal·lació Galatea a l’Empordà, que està previst que tinga els aerogeneradors més potents de Catalunya. Es tracta del primer pas per a la construcció del parc eòlic de l’Empordà, un projecte que ha generat certes discrepàncies entre grups i entitats ecologistes. En aquest sentit, Mascort ha detallat que la construcció del parc eòlic “segueix els tràmits administratius i tècnics”, però que “són positius” i, per tant, que el projecte avança. Així mateix, el conseller ha assegurat que “totes les opinions discordants” han tingut l’oportunitat de “dir la seua”. “Ho avaluem i si no tenen raó, els projectes continuen endavant”, ha insistit.