HomeSocietatEl Govern aprova la creació d’un registre de finques que desenvolupen iniciatives...

El Govern aprova la creació d’un registre de finques que desenvolupen iniciatives de conservació del patrimoni

El Govern ha aprovat este dimarts la creació del Registre de Finques amb Iniciatives de Conservació del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Es tracta d’un registre administratiu de caràcter públic i d’inscripció voluntària adscrit a l’Agència de la Natura de Catalunya que té com a finalitat recollir informació de les finques de Catalunya on es desenvolupen iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat. La iniciativa també preveu reconèixer els compromisos adquirits per les persones i entitats que formalitzen iniciatives de conservació i facilitar que aquestes puguen optar a les mesures de com subvencions, ajuts o beneficis fiscals.

Podran ser objecte d’inscripció les finques que disposen d’iniciatives de conservació formalitzades en un contracte de custòdia del territori, en un conveni de gestió o en un pla de gestió. Este procediment s’inicia amb la sol·licitud d’una de les persones o entitats signatàries d’un contracte de custòdia del territori o d’un conveni de gestió. En el cas de finques amb un pla de gestió el procediment d’inscripció, s’inicia a sol·licitud de la persona propietària de la finca.

El Registre inclourà la informació cadastral de la finca, la seua localització, el tipus d’iniciativa de conservació que s’hi duu a terme i la temporalitat de les mesures proposades, entre altres elements que permeten identificar amb més precisió l’estat de conservació.

796 iniciatives de conservació del patrimoni natural

Es calcula que Catalunya hi ha 796 iniciatives de custòdia gestionades per 74 entitats, segons el darrer inventari elaborat el 2021 per la Xarxa de Conservació de la Natura, l’entitat que agrupa les entitats de custòdia i conservació de la natura al territori català. Això suposa la gestió a través d’aquesta fórmula d’unes 40.000 hectàrees.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural preveu destinar 1 milió d’euros l’any 2024 a la promoció i consolidació de la custòdia del territori a través de diversos ajuts i línies de subvencions, i la posada en marxa del Registre millorarà l’accés a totes aquestes ajudes. La creació del Registre forma part dels compromisos de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 16 = 25

Últimes notícies