HomeSocietatEl govern espanyol no permet anar a segones residències en fase 1...

El govern espanyol no permet anar a segones residències en fase 1 encara que estiguen a la mateixa regió sanitària

Els ciutadans que a partir de dilluns 11 de maig estiguen en una regió sanitària en fase 1 podran moure’s per tota esta regió. Tot i això, el govern espanyol no permet en esta fase que hi puga haver desplaçaments a les segones residències, encara que esta estiga dins de la mateixa zona. L’executiu ho justifica per la mobilitat que això representa i no preveu que es puguen fer aquests desplaçaments fins a la fase 2. El Ministeri de Sanitat ha publicat este dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’ordre que detalla què es podrà fer en fase 1. Es mantenen les franges horàries, que les comunitats podran modificar dues hores amunt o avall, però no s’aplicaran per aquelles activitats permeses en la fase 1.

L’ordre publicada al BOE inclou que, en els territoris en fase 1, es podrà circular per tota la unitat territorial de referència, les regions sanitàries en el cas de Catalunya. Estableix algunes excepcions per motius sanitaris o laborals, però el govern espanyol no permet que, en esta fase, es puguen fer desplaçaments a segones residències.

Segons l’executiu, este desplaçament provoca més mobilitat que altres activitats permeses dins de la mateixa regió, com anar a un hotel, perquè anar a una segona residència també comporta activitats addicionals que poden fer augment el risc de contagi, com comprar en botigues de la zona. L’ordre permet la trobada de persones d’un màxim de deu persones, mantenint una distància de seguretat mínima de dos metres. Queden exemptes, però, les unitats familiars que convisquen i que siguen superior a 10 persones. Este mateix màxim de 10 persones s’aplicarà a les terrasses.
Els bars i restaurants podran tenir deu persones màxim a cada taula
Els bars i restaurants podran obrir les terrasses amb un 50% de la seua capacitat i, a cada taula, hi podran seure, com a màxim, deu persones. Estos són alguns dels detalls de les mesures de desescalada que ha publicat el Butlletí Oficial de l’Estat i que entraran en vigor a partir de dilluns als territoris que entren en fase 1. En el cas de Catalunya: les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Pirineu. El document també detalla que no es podran utilitzar productes d’autoservei com ara les setrilleres, i desaconsella l’ús de cartes, que s’hauran de substituir per cartells o pissarres. Els locals podran tenir els lavabos oberts, però només hi podrà accedir una persona cada vegada i, com a mínim, s’hauran de desinfectar sis cops al dia.
Els allotjaments turístics podran obrir totes les habitacions
Els hotels i allotjaments turístics podran obrir totes les habitacions, sense límit d’aforament. A més, se’ls permetrà oferir el servei de bar i restaurant, però només en podran fer ús els clients. El que no es podrà utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l’spa, el gimnàs o la discoteca. Estos són alguns dels detalls de l’ordre ministerial publicada al BOE pel que fa a la fase 1 de desescalada. Una fase que no permet la mobilitat fora de la regió sanitària si no és per motius sanitaris o laborals. Per tant, això limitarà molt la capacitat d’ocupació dels allotjaments turístics, ja que només podran tenir allotjades persones de la mateixa regió sanitària.
Es mantenen les franges
En la fase 1 es mantenen les franges horàries per fer passejos i activitats esportives, la sortida de gent gran i persones vulnerables, i la dels nens. L’ordre recull l’anunci fet este divendres pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, que les comunitats autònomes podran adaptar este horari, dos hores amunt i avall, a les condicions meteorològiques de cada zona, particularment per evitar que alguns col·lectius hagen de sortir a les hores de més calor.

En canvi, estes franges no s’aplicaran en aquelles activitats que estan permeses en la fase 1. Per exemple, un ciutadà que estiga en un territori en esta fase podrà anar a la terrassa d’un bar a qualsevol hora del dia, encara que siga fora de la seua franja.

Els llocs de culte podran obrir amb un terç d’aforament
Els llocs de culte podran obrir en aquelles regions sanitàries en fase 1 amb un aforament que no supere el terç. Segons estableix l’ordre publicada aquest dissabte pel Ministeri de Sanitat, amb caràcter general es recomana l’ús de la mascareta i abans de cada celebració s’hauran de desinfectar els espais. Durant la cerimònia, també es reiterarà la desinfecció dels objectes que es toquen amb major freqüència. No es permetrà l’ús d’aigua beneïda i les ablucions rituals s’hauran de fer a casa. Pel que fa a les vetlles, se’n podran fer amb un màxim de quinze persones en espais a l’aire lliure, i deu en espais tancats. La participació en la comitiva per a un enterrament o una cremació es limita a quinze persones.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies