HomeSocietatEl govern estatal nega haver rebut cap projecte de la Generalitat per...

El govern estatal nega haver rebut cap projecte de la Generalitat per actuar al Delta de l’Ebre

TERRES DE L’EBRE // El Ministeri de Transició Ecològica ha negat haver rebut cap projecte de la Generalitat per actuar al Delta de l’Ebre després de les llevantades del novembre passat. El govern estatal nega, així, l’afirmació de la Generalitat, que aquest matí assegurava que volia actuar a la zona afectada però que l’Estat li denegava la competència. L’executiu català afirmava que havia fet arribar al Ministeri una proposta i s’havia ofert a col·laborar en el finançament i execució de l’obra, però des del govern estatal no es dona a aquesta proposta la categoria d’un projecte que “pugui examinar-se i valorar-se“. Per això considera que “no és cert” que l’Estat hagi denegat la capacitat d’actuar al Govern o que no pugui fer-ho amb obres d’emergència.

El Ministeri considera “raonable” que la Generalitat plantegi projectes de defensa del Delta de l’Ebre, atès que és “de la seva competència” l’establiment i la regulació dels instruments de planificació ambiental, el procediment de tramitació i aprovació d’aquests instruments, la regulació dels recursos naturals, de la flora i la fauna, de la biodiversitat, del medi ambient marí i aquàtic i les mesures de protecció de les espècies i el règim sancionador, la regulació i la declaració de les figures de protecció, delimitació, planificació i gestió d’espais naturals i d’hàbitats protegits situats a Catalunya, així com la gestió del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

En aquest sentit recorda que li ha requerit diverses vegades, l’última en un escrit del 14 de desembre del 2020 remès a la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, “la remissió del projecte o projectes concrets en què es defineixi la intervenció proposada per poder-los abordar d’immediat per prevenir danys“.
 
En canvi, afegeix el Ministeri, fins a la data “no s’ha rebut cap projecte“. Pel que fa a la proposta a la qual es refereix la Generalitat, el Ministeri admet que el 7 de novembre, va rebre una “proposta d’actuació d’emergència al front litoral del Delta de l’Ebre per a la protecció d’hàbitat i espècies d’interès comunitari davant dels temporals marins” elaborada per la Mesa del Consens de l’Ebre, “però en cap cas un projecte que pugui examinar-se i valorar-se“.

És per això que el Ministeri vol deixar clar que “no és certa l’afirmació” segons la qual l’Estat ha denegat la capacitat d’actuar a la Generalitat, “o que la Generalitat no està autoritzada a actuar amb obres d’emergència“.

Aquest matí la Generalitat ha assegurat que ha traslladat al ministeri de Transició Ecològica “la seva disponibilitat immediata” per participar en les tasques de reforç del litoral i reparació dels efectes de les llevantades del passat novembre al delta de l’Ebre. Segons el Govern però, l’Estat ha denegat la capacitat d’actuar d’emergència “explicitant que es tracta d’una competència exclusivament estatal“. El Departament de Territori i Sostenibilitat s’hauria ofert a col·laborar en el finançament i l’execució i va sol·licitar la declaració de l’emergència de les actuacions per part del ministeri per poder actuar “immediatament“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 81

Últimes notícies