HomePolíticaEl Govern garantirà "cobertura legal" als caçadors durant les batudes

El Govern garantirà “cobertura legal” als caçadors durant les batudes

Acció Climàtica garantirà “cobertura legal” als caçadors durant les batudes del senglar i es multarà els que entorpisquen l’activitat. Així ho ha explicat este dimarts Anna Sanitjas, directora d’Ecosistemes i Gestió de Medi, durant el 13è Simposi Internacional sobre senglar. Es tracta de l’aposta que fa Acció Climàtica per intentar desencallar les negociacions entre el Departament i els caçadors, que diumenge no van començar la temporada perquè no veuen bé l’obligació de comunicar la seua localització quan van a caçar. Sanitjas confia que el nou protocol sancionador, que aplicaran mossos i agents rurals, es convertisca en la punta de llança per a l’entesa. Aquells que impedisquen l’activitat, s’enfronten a multes de fins a 1.000 euros.

Els 200.000 porcs senglars que es calcula que campen per tot Catalunya s’han convertit en una plaga a erradicar i amb la desaparició del seu predador natural -el llop- els caçadors són el substitut més eficaç.

Segons les últimes dades, es calcula que la caça va acabar amb 67.000 exemplars l’últim any. S’està assajant amb una vacuna que ha de permetre reduir les poblacions de senglar, però els resultats encara són poc esperançadors. De moment, el mètode més eficaç continua sent la caça.

Una de les demandes endèmiques dels caçadors són les sancions. Tot i que existeix un règim sancionador, es queixen que este mai s’haja arribat a aplicar. En este sentit, per donar resposta a esta demanda i també per donar seguretat a les persones que van al medi natural, Acció Climàtica ha posat en marxa un protocol a través del qual, de manera àgil i coordinada, mossos i agents rurals podran sancionar. “Si hi ha un grup organitzat que va a molestar la batuda, que hi puga haver unes sancions directes a les persones”, ha defensat la directora general d’Escosistemes i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, a tall d’exemple.

Sanitjas ha assegurat que el Departament està disposat “en tot moment” a seure per trobar una solució a l’aturada dels caçadors. El principal punt de desacord és l’obligació que marca l’Ordre de Vedes a l’hora de comunicar la ubicació de les batudes. Malgrat que es tracta d’una línia vermella pels caçadors, Acció Climàtica manté el pols sobre l’obligatorietat de dir on es faran les batudes. “Des de 48 hores abans, fins abans de començar. No cal georeferenciar amb coordenada UTM, només definir la zona”, ha insistit Sanitjas. “Ho fem perquè es puguen planificar millor les sortides i perquè tinguem informació per prendre millors decisions. Però sobretot per augmentar la seguretat i poder comunicar a la població on s’està fent la batuda”.

Per nosaltres la seguretat és bàsica. Volem una caça a Catalunya que siga moderna, sostenible, de servei públic, però sobretot segura”, ha afegit la directora general. Sanitjas assegura que l’objectiu és “compartit“. “Ells volen caçar i el Departament també vol que els caçadors surten”. “Hem fet passos i acostaments. Crec que hauria de ser qüestió de dies que puguem arribar a nous acords”, ha assenyalat.

Una de les alternatives als caçadors seria que el Departament apostés per empreses que es dediquen a posar fi a els porcs senglars o activar els agents rurals per fer aquesta tasca. Tanmateix, Anna Sanitjas ha assegurat que aquest no és l’objectiu del Departament. “La nostra voluntat és fer-ho de manera coordinada amb els caçadors”, ha destacat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies