Esta setmana s’ha celebrat a Amposta el ple extraordinari d’organització de l’Ajuntament. Este es va preparar per a tractar diferents temes pendents a l’inici del mandat, com la creació dels grups municipal o de les delegacions i competències de l’alcalde en els regidors de l’equip de govern en funció del cartipàs municipal. A més, també es van constituir la Junta de Govern Local i la Junta de Portaveus, es va fixar la seua periodicitat i es van aprovar les remuneracions de dedicacions exclusives, parcials i per assistències, que s’han actualitzat un 6,5% de l’IPC dels darrers tres anys.
A més, es van nomenar els tinents a l’alcaldia. Tal com ja havia anunciat Esquerra fa uns dies, Núria Marco es convertix en la primera tinent d’alcalde per esta legislatura. Ramon Nadal i Inés Martí la seguixen com a segon i tercera tinent. Miquel Subirats, Cristina Sales, Marc Fornós i Núria Ferré completen la llista d’esta posició. Així mateix, el ple també va tractar la qüestió dels càrrecs eventuals que es mantenen i de les seues retribucions.
A banda del cap de premsa i protocol i coordinador de serveis al territori, se sumaran nous càrrecs eventuals, encara per confirmar. Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, ha explicat: “Com a administració local de més de 20.000 habitants, se’n poden disposar de fins a 7. En un proper ple extraordinari es renovaran les retribucions, incorporant l’increment salarial del 2019 al 2023. També es portarà al ple la creació de tres càrrecs eventuals més, que ja els explicarem. De moment donem compte dels ja existents perquè estes persones puguen fer el seu treball de manera ordinària”.
Pel que fa a les dedicacions exclusives, de les deu possibles, se n’establixen tres, Núria Marco, Inés Martí i Miquel Subirats. També se’n deixen tres parcials, al 80%, que recauen en Ramon Nadal, Tomàs Bertomeu i Anna Tomàs. Els cinc regidors restants de l’equip de govern cobraran per assistències. Els regidors formaran part de les comissions informatives permanents, basades en els quatre eixos proposats per Esquerra, transformació democràtica, verda, comunitària i socioeconòmica, i que també han passat esta setmana pel ple. Se celebraran en dilluns o dimecres depenent de la comissió, però sempre anteriorment a la sessió plenària per arribar a temps de passar els punts per la comissió. L’oposició ha lamentat no haver tingut esta informació abans.
Finalment, també es va constituir la Junta de Govern Local i la Junta de Portaveus i se n’ha fixat la seua periodicitat, que continua sent la mateixa, setmanal. Serà tots els dilluns, però canvia l’hora, de les 8.15 h a les 9.15 h.
Canvi d’horari dels plens
Durant el ple s’ha fixat la periodicitat dels plens ordinaris, que continuaran sent el primer dilluns de cada mes, però en lloc de celebrar-se a les 20 h com fins ara, passaran a ser a les 18 h. Un canvi que també ha estat criticat per l’oposició, qui ha al·legat que “hi ha gent que voldria venir a veure el ple i, en canvi, a les sis de la tarda, com encara és horari laboral, dificultem que puga venir a escoltar el ple”, deia el líder de l’oposició i portaveu de Junts x Amposta, que tal com s’havia compromès, ha començat una oposició forta, demanant explicacions en diverses ocasions. En canvi, Som Amposta es va limitar a abstenir-se en les votacions, mantenint un perfil més discret que en altres sessions passades.
Davant esta rèplica de Ferré, l’alcalde ha argumentat que la decisió ha vingut presa per l’experiència de plens passats que s’han acabat molt tard. El canvi ha estat motivat per la voluntat d’afavorir la conciliació laboral i familiar i per avançar cap al fus horari europeu en el marc del Pacte del Temps, del qual forma part l’Ajuntament d’Amposta.
A més, Tomàs ha recordat que els plens es poden seguir a través de diversos canals. “Establim mitjans de participació i videoacta, on tothom pot visualitzar el ple des de les seues cases. També el directe que fa Amposta Ràdio i, en tot cas, el ROM també preveu la possibilitat d’incorporar punts per part de la ciutadania”, explicava.