HomeEconomiaEl Govern posarà en marxa el fons nuclear “com més prompte millor”

El Govern posarà en marxa el fons nuclear “com més prompte millor”

La Generalitat es compromet a posar en marxa el fons nuclear amb celeritat i que els diners puguen arribar als municipis en àrees nuclears “com més prompte millor”. Així ho ha destacat el delegat del govern a l’Ebre, Albert Salvadó, després de reunir-se esta setmana i per separat amb els diputats Joaquim Paladella, del PSC, i de Junts, Irene Negre. Salvadó ha destacat que l’aprovació dels pressupostos podrà accelerar les gestions i ha instat els grups parlamentaris a modificar ràpidament la llei perquè hi puguen ser inclosos els municipis de la demarcació de Lleida que n’havien quedat fora. Després, es convocarà “amb celeritat” el nou organisme de governança dels fons.

La reunió amb el diputat socialista i alcalde de Batea, Joaquim Paladella, va tenir lloc el passat divendres -dia 27- a la Delegació del Govern. Els socialistes havien expressat la seua inquietud davant la sospita que la Generalitat pogués demorar l’aplicació de la nova llei de l’impost, modificada en tràmit de lectura única el desembre passat i amb els vots contraris d’ERC, per a endarrerir-ne l’aplicació. En la trobada, però, Salvadó va garantir la seua voluntat que “els fons puguen arribar al territori com més prompte millor”. Després de la trobada, Paladella expressava la seua “satisfacció” davant el posicionament del Govern de la Generalitat.

En la mateixa línia va anar la reunió amb Junts per Catalunya. La diputada al Parlament, Irene Negre, també es va trobar amb el delegat dimarts -dia 31 de gener- i la trobada va tenir un caire similar. Junts va instar a actuar amb rapidesa perquè els fons arriben prompte al territori, una demanda que el delegat Albert Salvadó va recollir i a la qual es va comprometre. “Des de Junts per Catalunya considerem que no es pot trigar més en la reversió d’estos recursos al territori, perquè la gent hi puga treballar”, va assegurar Negre després de la trobada.

En les dos trobades, però, Albert Salvadó va instar els grups parlamentaris a fer primer les modificacions de la llei que hi ha pendents per tal d’incloure-hi els municipis de Lleida, que estarien inclosos en estos fons. En concret, vuit municipis de Ponent es troben a un radi d’entre 10 i 30 km de les dos centrals i, per tant, es troben inclosos al Penta II, i des del Parlament s’ha de modificar de nou la Llei del fons perquè no en queden exclosos. Segons, Salvadó, és el primer pas que s’ha de seguir perquè puguen arribar els diners al territori. Paral·lelament, des del Departament d’Empresa treballen per a adaptar el reglament, en què ja fa un any que s’està treballant, a la modificació de llei de desembre passat.

Tot i això, Salvadó ha reiterat que, un cop es faça la modificació per a incloure els municipis de Lleida, es convocarà l’ordre de governança per tal de gestionar el fons ràpidament. A més, també ha destacat que l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a 2023 podria accelerar també l’arribada del finançament.

 

Què és el fons nuclear?

El fons nuclear és una partida pressupostària de la Generalitat destinada a diversificar l’economia de les àrees nuclears catalanes. Està vinculat a l’entrada en vigor, a finals de 2021, del nou impost que el Govern català va aplicar a les centrals nuclears per l’impacte ambiental que generen.

Inicialment, el Govern d’ERC i Junts preveia destinar al fons nuclear un 20 % de la recaptació de l’impost i s’havia de destinar a polítiques de diversificació econòmica en municipis situats a un radi màxim de 20 km al voltant de les centrals nuclears. És a dir, uns 24 milions d’euros cada any, d’un total de 120 milions.

La modificació del desembre passat, amb els vots de PSC, Ciutadans i Junts (ja a l’oposició), va augmentar la partida per a destinar al fons nuclear del 20 al 50 % de l’impost. Així, es va apujar a 60 milions d’euros anuals. La modificació, però, també va augmentar els municipis que s’hi poden acollir. En concret, la nova llei establix dos àrees. La del Penta I, en un radi de 0 a 10 km de les centrals nuclears, i la del Penta II, d’entre 10 km i 30 km. Els fons es dividirien de forma igualitària entre les dos àrees: la meitat es destinarien al Penta I -amb més afectació de les centrals i menys municipis- i l’altra meitat és del Penta II.

El finançament s’ha de destinar a projectes de diversificació econòmica, i el nou reglament de la Generalitat ha d’establir tot el procés administratiu que s’ha de seguir per a mirar com es repartixen els fons i amb quin criteri. Amb la modificació del desembre i l’augment del radi i de municipis que se’n poden beneficiar, però, s’ha fet inviable que es presenten projectes de diversificació econòmica en algunes localitats, que hi han quedat incloses des de fa menys de dos mesos.

Per això, també s’ha aprovat una disposició transitòria perquè enguany els municipis del Penta II es repartisquen de forma igualitària els 30 milions d’euros que han d’anar a la zona. Així, els municipis situats entre 10 i 30 km de les centrals nuclears rebran enguany uns 400.000 euros per a destinar-los a polítiques de diversificació econòmica. D’altra banda, els del Penta I -que sí que estaven inclosos des d’un bon principi com a beneficiaris del fons- hauran de presentar projectes de creixement econòmic, i serà l’organisme de govern qui decidirà quins projectes reben finançament en base als criteris del nou reglament.

Amb este rerefons, Paladella i Negre han demanat que s’avance amb rapidesa, ja que els municipis del Penta I tenen la mateixa situació que abans de la modificació del mes de desembre passat; i, per tant, cal reunir l’organisme de governança, encapçalat pel Departament d’Empresa de la Generalitat, i amb participació d’administracions i entitats socials del territori, per tal de decidir quins projectes seran finançats pel fons, i que no es demore l’arribada dels diners al territori.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 56 = 62

Últimes notícies