HomeEconomiaEl Govern preveu acabar d’instal·lar plaques fotovoltaiques a les cobertes de 277...

El Govern preveu acabar d’instal·lar plaques fotovoltaiques a les cobertes de 277 centres sanitaris

El Govern preveu finalitzar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de 277 centres sanitaris que depenen l’Institut Català de la Salut (ICS) el 2024, la majoria CAP, així com l’edifici corporatiu.

Segons han explicat este dimecres el conseller de Salut, Manel Balcells, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, es tracta de la primera fase del desplegament que es vol fer a tots els equipaments de l’ICS. Ara com ara, el 48% dels centres d’atenció primària de l’ICS tenen ja la instal·lació feta. En una segona fase, l’objectiu és cobrir de plaques les cobertes de 8 hospitals. Ambdós departaments estimen que la mesura, en el cas dels CAP, suposarà un estalvi energètic de 7,6 MEUR anuals.

Balcells i Mascort han anunciat el desplegament de la xarxa de plaques fotovoltaiques als equipaments de l’ICS en una visita al CAP Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu de Barcelona. Segons han indicat, el pressupost destinat a la instal·lació d’aquestes per aquest 2023 és de gairebé 68 milions d’euros. Els CAP de l’ICS representen el 80% del total de centres d’atenció primària de Catalunya.

“El sistema de salut som grans consumidors energètics i també grans contaminants”, ha admès Balcells. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que els CAP son la “fase prioritària” del desplegament i ha subratllat que l’estalvi energètic que es generarà a conseqüència de la instal·lació, 7,6 milions d’euros anuals, es destinaran al mateix sistema de salut. “Són recursos molt necessaris”, ha assegurat.

Al seu torn, el titular d’Acció Climàtica ha tret pit de “l’aposta i compromís” del Govern amb l’energia sostenible i ha recordat que l’objectiu de l’executiu és que el 2030 totes les cobertes dels edificis de la Generalitat tinguin una instal·lació de plaques fotovoltaiques. Segons ha indicat, la idea és que les plaques generin l’energia necessària per abastir aquests equipaments i, la sobrant, es comercialitzarà a través L’Energètica, l’empresa pública d’energia de la Generalitat.

Segons dades del departament, amb la instal·lació de plaques solars als CAP de l’ICS, la Generalitat passarà de tenir 17 MWh d’energia instal·lats en equipaments públics a tenir-ne 32. Un cop coberts tots els edificis, l’energia instal·lada escalarà fins als 330 MWh.

Amb tot, Mascort ha defensat la necessitat d’apostar per l’autoconsum per deixar de dependre “de tants oligopolis energètics que fan mal, sigui a la butxaca dels consumidors o al territori” i ha fet valdre que “ell departament de Salut el que fa és millorar la salut de les persones generant energia que és millor per la salut”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 11

Últimes notícies