HomeSense categoriaEl Govern preveu mobilitzar més de 417 MEUR a través de 600...

El Govern preveu mobilitzar més de 417 MEUR a través de 600 actuacions per millorar la gestió de l’aigua durant el 2021

TERRES DE L’EBRE // EL Govern preveu mobilitzar més de 417 milions d’euros (MEUR) per millorar la gestió de l’aigua davant l’emergència climàtica durant el 2021 a través de 600 actuacions i mesures. Així ho ha anunciat la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, durant un acte per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua. Concretament, tenen previst licitar uns 420 contractes per valor de 175 MEUR; obrir set línies d’ajuts –sis en matèria d’abastament i una per a la millora del medi- per valor de 40 MEUR; destinar 171 MEUR en actuacions de sanejament; 27 MEUR per a millorar l’estat del medi hídric i 4 MEUR per a millorar l’eficiència dels regs del delta de l’Ebre.

 

Licitació de 420 contractes per valor de 175 MEUR 

Concretament, l’ACA té revist licitar un total de 265 contractes amb un import per sobre dels 113 MEUR. Els més destacats són els serveis de manteniment de seguretat a les preses titularitat de l’ACA, per 3,3 MEUR; l’estació depuradora d’aigües residuals i col·lectors en alta de Riba-roja d’Ebre, per 3,9 MEUR; l’explotació, conservació i manteniment del sistema de sanejament de Terrassa, per 8,7 MEUR, o del Grup Priorat, 5 MEUR.

També destaquen la nova depuradora de Vallmoll, de 2,8 MEUR; la remodelació de l’estació depuradora d’aigües residuals d’Alcover, de 2,8 MEUR; la renovació dels desguassos de fons de la Baells, de 2 MEUR; i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a diferents depuradores, de 2,8 MEUR; entre altres.

Per a millorar el subministrament d’aigua en el sistema Ter Llobregat, que abasteix prop de 5 milions de persones, ATL té previst licitar per al 2021 un total de 154 contractes, amb un import estimat proper als 62 MEUR. Destaquen actuacions com les millores en els dipòsits de la potabilitzadora d’Abrera (7 MEUR), la renovació de les conduccions de Sant Quirze del Vallès (4,2 MEUR) i el manteniment dels equips rotatius d’alta pressió de la dessalinitzadora del Llobregat (4,2 MEUR), entre d’altres.

 

Noves línies d’ajuts 

Durant el 2021 l’ACA té previst obrir diverses línies d’ajuts per millorar el subministrament d’aigua i fomentar l’ús de l’aigua regenerada, amb una dotació conjunta de 39,5MEUR. De moment s’ha obert la convocatòria de dues d’aquestes línies, una per a l’atorgament de 15 MEUR per a inversions de millora als abastaments municipals en alta i una altra de 5 MEUR per fomentar l’ús de l’aigua regenerada per a usos municipals.

Està previst obrir convocatòria de quatre línies per a la millora de l’abastament d’aigua, concretament la destinada a millorar les xarxes supramunicipals en alta (12 MEUR); la instal·lació de comptadors en alta i sistemes de telecontrol en abastaments municipals (2 MEUR); la redacció de plans directors per a petits municipis (1,5 MEUR) i la línia d’ajuts per a l’adequació i millora en l’eficiència d’instal·lacions de generació hidroelèctrica (4 MEUR).

També aquest 2021, per a millorar l’aprofitament dels recursos hídrics a les Terres de l’Ebre, es destinaran més d’1,3 milions d’euros en millores a les infraestructures de reg del delta de l’Ebre i, durant el període 2021-2024, l’ACA invertirà més de 3,5 MEUR per a millores del revestiment del canal de la dreta de l’Ebre a Xerta.

En matèria de sanejament de les aigües residuals, l’ACA té previst destinar aquest 2021 més de 171 MEUR, a través d’actuacions en matèria de reposicions i millores (64 MEUR), obres indirectes (59 MEUR), actuacions licitades a través d’Infraestructures.cat (7,3 MEUR) i convenis de sanejament (41 MEUR).

En l’àmbit de reposicions i millores, es preveuen destinar 64 milions d’euros, una xifra que suposa més del doble del que es va executar durant l’any passat, quan es van invertir més de 31 milions d’euros. Pel que fa als convenis de sanejament, l’Agència té previst aprovar aquest any un total de 100 acords, amb una inversió inicial prevista propera als 41 MEUR. També es preveu destinar prop de 27 MEUR per actuacions destinades a millorar l’estat del medi hídric.

L’ACA, una “estructura d’estat” 

D’altra banda, Subirà ha remarcat la importància de l’Agència Catalana de l’Aigua i ha assegurat que és “una estructura d’estat”, mentre que s’ha referit al model de sanejament català com un model “pioner i modern que ens situa per davant de molts països del nostre entorn”. La secretària també s’ha referit a les dificultats pel Dana i el Glòria dels darrers ants i ha dit que “hem superat la prova” però ha advertit que “això només és el principi”. Per això, ha dit que tenen molt clar que es viurà “situacions de vulnerabilitat no controlada” i ha apostat per promoure polítiques “decidides” cap a la circularitat en la gestió del cicle de l’aigua.

La secretària ha aprofitat per a avançar que pròximament es farà públic el pla de gestió del tercer cicle de planificació hidrològica (2022-2027), al que des de l’ACA es preveu destinar més de 1.000 MEUR.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

29 + = 37

Últimes notícies