HomeTurismeHotels i cases rurals: dos mirades oposades de cara a Setmana Santa

Hotels i cases rurals: dos mirades oposades de cara a Setmana Santa

Amb la relaxació de les mesures i l’arribada del bon temps, propietaris d’hotels, hostals, cases rurals i altres allotjaments es miren amb incertesa els caps de setmana i, encara amb més interès, les vacances de Setmana Santa. Una cita important per a l’hostaleria, que l’any passat no es va poder viure i ara, després de mesos de restriccions i amb els calaixos buits, esperen expectants per a veure quins seran els moviments dels turistes, que en este cas segurament es limitaran, per les restriccions aplicades, a visitants d’arreu de Catalunya. Els punts de vista d’associacions i empresaris del sector, però, no són homogènies: mentre des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona es mostren força positius i auguren una Setmana Santa “bona” quant a ocupació, els portaveus de l’Associació de Turisme Rural de les Comarques de l’Ebre (ATUREBRE) no ho tenen tan clar.

D’una banda, Francesc Pino, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT) reblava que “hem d’estar contents perquè en esta reobertura ja hi ha demanda i entenem que tant este cap de setmana com per Setmana Santa seran uns dies bons. Hem d’anar a poc a poc i ser prudents”. El representant del sector reivindicava que, un cop activada la mobilitat geogràfica, creien “vital” reiniciar alguns serveis com la restauració en horari nocturn, el subsector dels banquets o l’oci nocturn. “Esperem que d’aquí a 15 dies siga possible i que l’evolució de la pandèmia ho permeta”, reblava Pino.

Un altre grup que celebrava l’aixecament del confinament comarcal eren els empresaris i alcaldes ebrencs. “L’Ebre no és Barcelona, on tens tots els serveis localitzats. Aquí molts pobles han d’anar forçosament a pobles d’altres comarques per feina, per interacció o per qualsevol cosa”, declarava Maria José Fernández, presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE). Així i tot, des de l’AECE lamentaven en declaracions a l’ACN que la restauració i l’hostaleria mantinguen les restriccions d’horaris a tot el territori, sense tenir en compte el greuge comparatiu que patixen sobretot els municipis més petits i també perquè han demostrat “que complixen les mesures, que tenen els deures fets i que garantixen la seguretat”, apuntava l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

A l’altra cara de la moneda, el portaveu d’ATUREBRE, Juanjo Bel, no veia les setmanes vinents d’una forma tan positiva. Bel detallava que bona part de les cases rurals del delta de l’Ebre estan pensades per a grups grans, un desavantatge davant les mesures del Procicat que impedix reunir-se a més de sis persones en un espai tancat: “Les cases més petites que tenim, d’entre sis i 10 places, ja estan plenes per Setmana Santa, però s’ha de puntualitzar que estes són una minoria entre totes les que hi ha a la zona”. Ell mateix, com a propietari de dos cases rurals, explicava que “si per aquelles dates no fa fred, potser a última hora l’acabo llogant a un grup petit, però si s’ha de posar en marxa tot el sistema de calefacció no ens surt a compte”, explicava. A la Terra Alta, en canvi, s’han disparat les reserves en allotjaments i cases rurals.

Siga com siga, empresaris i alcaldes demanaven prudència per a evitar repunts i nous confinaments. “Les mesures han de servir per a tirar endavant l’economia a poc a poc, recuperar forces i terreny perdut, però també des de la prudència perquè existix el perill real d’un nou confinament. Això no ho volem ningú”, assenyalava la presidenta de l’associació empresarial. L’AECE confia també que per Setmana Santa es relaxen més les restriccions de mobilitat i dels horaris dels restaurants, però han demanat que no s’obliden les conseqüències de Nadal perquè la campanya d’estiu no es perda.

Grups bombolla

Tot i obrir el confinament comarcal, les restriccions del Procicat vigents fins al 28 de març recomanen limitar el contacte social als grups bombolla, així com limiten la mobilitat entre comarques només a les persones que conviuen sota el mateix sostre. De la mateixa manera, continua la prohibició de fer reunions de més de sis persones, tant en l’àmbit públic com en el privat, llevat que es tracte de convivents.

De moment, per Setmana Santa, les trobades socials en espais públics tancats es limiten a quatre persones, excepte si són convivents, mentre que en espais oberts la limitació és de sis i en llocs privats només es poden reunir els convivents. Quant al toc de queda, a Catalunya es mantindrà entre les 22 hores i les 6 del matí, malgrat que a la resta de comunitats autònomes s’haja acordat fixar-lo a partir de les 23 hores.

El govern català ha anunciat recentment que treballa amb un calendari de flexibilització de mesures per als dies festius de Setmana Santa. El que se sap segur és que es mantindrà el tancament perimetral de Catalunya, igual que a la resta de comunitats autònomes, per la qual cosa no es podrà canviar de comunitat durant els dies festius. Tot plegat estarà en vigor entre el 26 de març i el 9 d’abril.

Cal recordar que l’any passat estes vacances van coincidir amb la primera onada de la covid-19 i va entrar en vigor el confinament domiciliari, raó per la qual la ciutadania no va poder desplaçar-se a altres comunitats ni viatjar.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies