HomeSocietatTotes les sirenes de risc qu铆mic de Tarragona i l'Ebre s'activen i...

Totes les sirenes de risc qu铆mic de Tarragona i l’Ebre s’activen i el 84% de la poblaci贸 rep el missatge d’alerta

脠xit” en la prova de sirenes de risc qu铆mic a Tarragona i les Terres de l’Ebre d’aquest dimecres. Les 52 sirenes han sonat i el 84% dels ciutadans de la zona afectada -una poblaci贸 de 189.000 persones- han reportat amb enquestes que han rebut el missatge d’alerta de telefonia m貌bil. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat la import脿ncia de “testar” els sistemes d’alerta i que els ciutadans puguin posar a prova el protocol de seguretat del Plaseqta. Una vintena d’escoles, uns 12.000 escolars, han simulat un possible confinament per risc qu铆mic i els alumnes, com els de l’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp (Tarragon猫s), han demostrat que tenen clares les indicacions que haurien de seguir en cas d’accident.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet seguiment des de Tortosa, des de la seu de les delegacions del Govern, de la prova de les 52 sirenes de risc qu铆mic de Paseqta. A l’Ebre hi ha dues d’aquestes sirenes a Flix (Ribera d’Ebre) i una tercera a Campred贸. A les dotze del migdia han sonat amb 猫xit, com tamb茅 les 49 que estan al Camp de Tarragona.

Segons les enquestes que responen els ciutadans del per铆metre de la prova, prop del 85% tamb茅 ha rebut les alertes als tel猫fons m貌bils dins de la zona afectada. Segons Elena aquesta 茅s una xifra “molt elevada“. El conseller ha recordat que hi ha dispositius m貌bils que necessiten activar expressament la recepci贸 d’aquests missatges d’emerg猫ncies de Protecci贸 Civil i amb els simulacres s’aconsegueix que els ciutadans comprovin si ho tenen en marxa o si els cal fer encara l’activaci贸.

M茅s sirenes i sensors

Aquesta ha sigut la primera prova de sirenes que es fa enguany. Elena ha remarcat que aquests simulacres s贸n “una prioritat” perqu猫 han perm猫s “posar al dia” el Paseqta. “La seguretat 茅s saber que els sistemes de protecci贸 funcionen en situacions de crisi, i perqu猫 funcionin s’han de testar i els ciutadans l’han de con猫ixer i provar-los“, ha defensat.

El conseller d’Interior ha recordat que s’afegiran 7 noves sirenes a les 114 existents del Paseqta i el Plaseqcat. D’aquestes una es posar脿 a Tarragona i dues a Vila-seca. Tamb茅 ha insistit que el primer trimestre de l’any que ve ja s’hauran col路locat els 575 sensors de risc qu铆mic entorn del pol铆gon petroqu铆mic de Tarragona. En concret seran en m茅s de 200 punts en un per铆metre de 46,5 quil貌metres. “Estem satisfets perqu猫 del Plaseqta se n’havia parlat molt i s’havia fet molt poc, absolutament res. Ara hem concretat la seva implementaci贸 i que els ciutadans ho puguin testar en primera persona“, ha reivindicat.

Confinament a les escoles

M茅s d’una vintena de centres escolars, disset al Camp de Tarragona i cinc a les Terres de l’Ebre, han aprofitat la prova de sirenes per fer un simulacre de confinament. A l’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp (Tarragon猫s) les sirenes estan molt pr貌ximes al centre i s’han comen莽at a sentir pocs minuts despr茅s de les dotze del migdia, hora de la prova. Abans havien arribat les alertes als m貌bils.

Quan han sonat, els alumnes de quarts de prim脿ria, que estaven jugant al pati, s’han dirigit cap a les aules, en silenci i en fila. All脿, les professores han tancat les finestres, les persianes i la porta per quedar totalment confinats. A dins la classe s’hi ha estat quinze minuts, llegint i treballant en silenci. Un quart d’hora m茅s tard, una altra sirena ha sonat per informar que havia acabat el simulacre.

Conscients i confiats

La responsable de risc qu铆mic de Protecci贸 Civil a Tarragona, Marta Ort铆n, ha defensat que cal fer les simulacions als centres educatius perqu猫 coneguin des de ben petits que hi ha un risc per viure prop de la ind煤stria qu铆mica i com s’haurien de confinar com a mesura d’autoprotecci贸 si es produ铆s un accident.

Ho fem per saber qu猫 hem de fer en cas de confinament“, ha explicat el Biel, un alumne de quart de prim脿ria de l’escola Pere Virgili. “Aix铆 evitem tenir malalties o fer-nos mal“, ha afegit en Guillem. A m茅s, com ha destacat Ort铆n, “els nens s贸n uns grans altaveus” i “ajuden a difondre el missatge quan arriben a casa“. De fet, els escolars han rebut un tr铆ptic informatiu cadascun perqu猫 puguin ensenyar-ho als seus familiars.

Realment, veiem que el missatge, de mica en mica, va calant tant a la ciutadania com a les escoles“, ha celebrat la responsable de Protecci贸 Civil, uns arguments que tamb茅 comparteix l’alcalde de Vilallonga del Camp, Gerard Gen茅, qui ha apuntat que no 茅s la primera vegada que es fa un simulacre al centre i que, per tant, als alumnes comencen a estar familiaritzats amb “la petroqu铆mica que tenen al costat, amb els seus riscos i els seus perills“.

En el simulacre d’aquest dimecres, tamb茅 per primera vegada, s’ha treballat les possibles afectacions de persones amb hipersensibilitat al so i s’han definit pautes i mesures per reduir aquest impacte.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

59 + = 61

脷ltimes not铆cies