El poblat ibèric del Coll del Moro, a Gandesa, oferirà diverses activitats divulgatives per donar a conèixer la seva història en el marc del Cap de Setmana Ibèric 2024 que se celebrarà el cap de setmana del 5 i el 6 d’octubre.
El programa d’activitats, que organitzen l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, conjuntament amb l’Ajuntament de Gandesa, inclou visites guiades i teatralitzades en aquest important jaciment ibèric de les Terres de l’Ebre. Totes les activitats són gratuïtes però cal fer reserva prèvia trucant al 977638556 o enviant un correu electrònic a reservesmonuments.acdpc@gencat.cat.
Visita teatralitzada
Pel que fa a l’agenda d’activitats, s’ha previst una visita teatralitzada adreçada a un públic familiar que du per títol: “L’aigua corrent, no fa mal a la gent”. Una activitat que es pregunta si ha canviat l’ús que donem a l’aigua des d’època ibèrica, i que miren de respondre dos personatges (la Naim i l’Asdrúbal) mentre es recorren els jaciments i es descobreix la seva vida quotidiana. Aquesta visita teatralitzada s’ha programat per al dissabte a les 17.00 hores i per al diumenge a les 10.30 hores.
Aquesta activitat familiar la porta a terme “Iber. Arqueologia, Patrimoni i Turisme”, empresa concessionària de les visites guiades als monuments i jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural a les comarques de Tarragona.
Visites guiades
A banda, s’han programat també diverses visites guiades al dos jaciment a càrrec de l’equip d’arqueòlegs responsable dels projectes de recerca que s’hi porten a terme.
Al poblat ibèric del Coll del Moro, les visites arqueològiques guiades tindran lloc dissabte i diumenge a les 12.00h. Algunes d’aquestes visites guiades inclouen també tastos de cervesa “Iberika”.
Cap de Setmana Ibèric 2024
Enguany se celebra la vint-i-quatrena edició del Cap de Setmana Ibèric, un projecte de Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) pensat per dinamitzar els jaciments ibèrics del país i donar a conèixer la història i la cultura dels pobles ibers de Catalunya. En el cas del Coll del Moro es tracta d’un jaciment rellevant de la tribu ibèrica coneguda amb el nom d’Ilercavons que estenia la seva influència per gran part de les actuals Terres de l’Ebre.
El poblat ibèric del coll del Moro, al municipi de Gandesa (Terra Alta), és doncs un notable exemple d’assentament artesanal i manufacturer d’aquesta tribu ibèrica. Per la seva posició estratègica, se suposa que va ser un assentament important per controlar els fluxos d’intercanvi comercial entre la costa i les terres de l’interior de la península.
Les excavacions arqueològiques han permès provar-hi l’existència d’una important activitat manufacturera, principalment relacionada amb la producció vitivinícola. Tant és així que els recents treballs arqueològics han posat al descobert el que seria el trull de vi més antic de Catalunya, datat al segle III aC. A més, s’hi ha localitzat un taller destinat a la manufactura de teixits i pells; grans estructures d’emmagatzematge per guardar i conservar productes i creacions artesanals, i una zona destinada a habitatges.
Els orígens del poblat es remuntarien als segles VI-V aC. Després de la Segona Guerra Púnica, a partir del darrer quart del segle III aC, el coll del Moro sembla que va passar de ser un recinte defensat per una torre-talaia a un poblat completament fortificat. Un altre element destacat del jaciment del coll del Moro és l’existència de la necròpolis, una de les poques que s’han conservat a Catalunya pel que fa als poblats ibèrics.