HomeSense categoriaEl Ministeri proposa una nova reubicació de 385.000 m3 d’arenes per a...

El Ministeri proposa una nova reubicació de 385.000 m3 d’arenes per a protegir el front litoral del Delta

TERRES DE L’EBRE // El Ministeri  per a la Transició Ecològica ha fet arribar al govern de la Generalitat una proposta per tal de reubicar 385.000 m3 d’arenes per a protegir el front litoral del delta de l’Ebre.

La proposta que ha fet el Ministeri preveu distribuir 150.000 metres cúbics a l’hemidelta nord entre la platja sud de la punta del Fangar, i les platges de la Marquesa, la Bassa de l’Arena i Riumar. A l’hemidelta sud es faran dos aportacions, una de 80.000 m3  d’arena a la barra litoral de Buda i una altra de 150.000 a la platja del Trabucador. Segons ha confirmat el cap del Servei Provincial de Costes, Antoni Espanya, els treballs començarien a final d’estiu, entre els mesos de setembre i octubre i tindrien un pressupost de 4 milions d’euros. El moviment d’arenes duraria entre tres i quatre mesos i el plantejament del Ministeri passa per extreure arenes de la punta de Fangar per a protegir tot el front litoral de Deltebre. El reforç de Buda es farà amb arenes de la zona del Serrallo i els Eucaliptus i finalment el reforç de la barra del Trabucador es faria amb arenes extretes de la Punta de la Banya o dels Eucaliptus, a l’espera de l’informe del Parc Natural del Delta.

La proposta del Ministeri va ser analitzada la setmana passada per l’encara Departament de Territori i Sostenibilitat, juntament amb la Taula de Consens pel Delta. Tant el govern català com la Taula de Consens han vist bé la proposta, a l’espera de l’estratègia definitiva del Pla Delta del Ministeri i de la solució estructural al problema amb el rescat dels sediments. El portaveu de la Taula Xavi Curto ha recordat que des de la Taula de Consens havien advertit “que si no ens afanyàvem a presentar projectes reals no arribaríem a la tardor del 2021” i, per tant creuen que esta actuació respon a esta petició. Amb tot, Curto advertix que el Delta necessita accions més decidides i que esta mobilització d’arenes servirà “només per aguantar els temporals de la tardor i de l’hivern” i confia que el Ministeri “ja estiga pensant en les accions que farà el 2022, amb dragues litorals, i el 2023 ja amb dragues marines. Si no es comença a treballar ja en els projectes no es podrà actuar”. 

Des de la Generalitat el ja cessat conseller de Territori Damià Calvet es comprometia la setmana passada a garantir que el projecte de translocació d’arenes es faça amb la “màxima celeritat”, amb “seguretat jurídica” i amb el “compliment de la normativa ambiental”.

 

Nova llei de canvi climàtic

A l’espera del Pla Delta definitiu, des de la Taula de Consens han valorat molt positivament que la nova Llei de canvi climàtic i transició energètica aprovada pel Govern espanyol preveja la gestió dels sediments en la planificació hidrològica Segons l’article 19, les noves planificacions han de preveure els impactes derivats de la retenció  de sediments als embasaments i també aportar solucions per a la seua mobilització. “Entenem que amb la llei ja publicada i en vigor s’han de complir. Per tant, entenem que la nova planificació del Pla hidrològic ho tindrà en compte”. Curto també veu molt important l’article 24 que fa referència a la protecció de la biodiversitat dels espais de màxima protecció com són els espais de la Xarxa Natura 2000 del delta de l’Ebre. 

Xavi Curto ha anunciat també que al mes de juny  la Taula de Consens ja té agendada una primera reunió amb el Ministeri, una trobada que esperen servisca ja per a avançar en la proposta definitiva del Pla Delta i “fer encaixar” les consideracions fetes des del territori en el període de consulta pública.  

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 76

Últimes notícies