El Museu de la Mar de l’Ebre presenta l’oferta cultural de l’any 2024, la qual inclou exposicions temporals d’art, fotografia i cartografia, el cicle de conferències ‘Històries de la Mar de l’Ebre’, activitats per celebrar les festivitats, visites teatrals, entre altres. Aquesta programació és el resultat de la cooperació entre l’Ajuntament de la Ràpita, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de la Mar de l’Ebre, amb la col·laboració de les entitats o particulars implicats en cada cas.
La regidora de Cultura, Noèlia Belmonte, destaca que “un any més la programació d’activitats del Museu aporta una oferta cultural de qualitat a la nostra població”. La regidora d’Identitat, Francina Molina, afegeix que “amb aquestes activitats aconseguim traspassar els murs del Museu, fent arribar el nostre patrimoni marítim arreu. El museu no ha de ser un temple sinó la casa de tothom”.
Com és habitual, a la sala d’activitats temporals del museu hi passaran diverses exposicions de temàtiques molt diverses. Totes elles abastaran els diferents aspectes a través de la fotografia, l’escultura, la cartografia, o els objectes i l’explicació històrica. Algunes comptaran amb activitats complementàries com visites guiades, exposicions auxiliars, tallers, xerrades, excursions, etc.
- De Mar (de febrer a abril). Sèrie multidisciplinar de l’artista Garcia Bel. Amb obra pública per diverses poblacions del Maestrat i menció d’honor a la Biennal de València Ciutat Vella, G. Bel presenta a la Ràpita una exposició amb una mirada crítica cap a l’esser humà i la seva relació envers la natura. Per a l’artista el mar és un ‘Gegant emmetzinat i escanyat per l’avarícia, convertit en escorxador de desesperats. Bressol de mites i anhels de llibertat, objecte i subjecte, imprescindible, sempre dual, magnètic’.
- La Forma del Mar (d’abril a juny). Exposició cartogràfica produïda per Casa Mediterráneo i que arriba a la Ràpita amb la col·laboració del Museu del Mar de Santa Pola. La mostra comprèn mapes que recreen des dels viatges d’Odisseu fins al mapamundi més gran conegut, dibuixat a Milà al segle XVII. Referències literàries, filosòfiques i científiques amplien la visió dels visitants sobre un mar mediterrani que durant segles va ser un dels centres de la humanitat.
- Origen (de juliol a setembre). Després de guanyar el Premi d’Escultura Agustí Vizcarro ‘La Pin’ 2023, Pere Baguena presenta la seva exposició ‘Origen’. Aquesta col·lecció, realitzada amb la soldadora Mireia Oliva, fusiona la fusta i el ferro per donar forma a unes escultures que busquen aproximar-nos al màxim als primers éssers vius. L’abstracció atorga forma a cossos, amb diferents materials, on la llum i la foscor marquen la silueta d’un nou naixement.
- Postals de la Mar de l’Ebre (de setembre a octubre). De la mà del Museu de les Terres de l’Ebre, arriba una exposició que mostra la riquesa de la targeta postal il·lustrada. Gràcies a col·laboradors com Joan Cladelles o Joan B. Beltran l’exposició mostra imatges a cavall entre els segles XIX i XX de poblacions com l’Ampolla, les Cases, l’Ametlla de Mar, Deltebre i la Ràpita. A més, les postals aporten una mirada etnogràfica a través dels seus missatges, mostrant a l’espectador fins a quin punt ha canviat la manera de comunicar-nos.
- El Mar és Blau (d’octubre a desembre). La fotògrafa Thais Buforn presenta una sèrie fotogràfica realitzada a diversos paisatges marítims i positivades en cianotípia, una tècnica artesanal del segle XIX. El to monocrom de la cianotípia confereix a totes les fotografies un caràcter pictòric, lleugerament melancòlic. Cada peça té un matís de color diferent perquè cada peça és única, tractada artesanalment amb la llum del sol.
- Restes (de desembre a gener). Obra de l’artista ebrenc Albert Hernández. Hernández presenta una intervenció artística de trossos de vaixells trobats als sorrals del delta de l’Ebre. Les restes de vaixells, s’uneixen al voltant de l’art per crear nous discursos amb el litoral de l’Ebre com a element de cohesió.
Per a aquest any, també hi ha programada la iniciativa ‘Ebre, Art i Patrimoni’, la visita teatral d’estiu o el clàssic cicle de conferències ‘Històries de la Mar de l’Ebre’, el qual tracta temes com la història, la biodiversitat, l’antropologia o el desenvolupament territorial de la costa de l’Ebre. Així com una programació especial per al Dia Internacional dels Museus, les festivitats locals com Orígens o per celebrar el Nadal.
A més a més, el Museu de la Mar de l’Ebre compta amb visites guiades, rutes i tallers gràcies al Servei Educatiu i Turístic del Museu de les Terres de l’Ebre. A banda, l’activitat diària del museu no para i les persones que desitgin visitar-lo poden fer-ho en horari habitual.