HomeCulturaEl Museu del Ferrocarril de Móra la Nova demana més suport a...

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova demana més suport a la Generalitat i aixeca la mà per rebre fons nuclears

La comissió de Territori del Parlament de Catalunya va acollir, el passat dimecres dia 21, la compareixença del president de l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI) de Móra la Nova, Jordi Sasplugas, que va demanar suport als grups polítics per tirar endavant els projectes de l’entitat. Entre estos hi ha el desenvolupament dels equipaments que han de formar part del Museu del Ferrocarril, la posada en marxa del tren turístic Lo Caspolino o la continuïtat de l’entitat com a centre homologat per a la restauració de trens d’època.

Sasplugas va assenyalar la necessitat de rebre suport del govern català, sobretot quan caldrà tirar endavant el proper tren turístic, Lo Caspolino. Tot i que les competències sobre la circulació ferroviària recauen en Adif i, per tant, en l’administració estatal, va destacar la necessitat de tirar endavant polítiques actives per impulsar el sector de ferrocarrils d’època, que “mou milions de viatgers a l’any en països com el Regne Unit o els Estats Units”.

El tren turístic, que ha d’unir la Costa Daurada amb l’interior de l’Aragó mitjançant el traçat de l’actual línia R-15 -travessant la Ribera d’Ebre i el nord de la Terra Alta- ja es troba en la fase final de la seua remodelació i podria entrar en funcionament els propers mesos amb una locomotora elèctrica Alstöm, tot i que l’objectiu a mitjà termini és que puga funcionar amb vapor. Per això, Sasplugas ha aixecat la mà i ha posat sobre la taula la possibilitat que el projecte del tren turístic i també el museu del ferrocarril es puguen beneficiar dels fons nuclears. Els fons són una via de finançament per a projectes que generen ocupació i diversifiquen l’economia de les àrees nuclears catalanes i, en este sentit, Sasplugas ha posat en relleu la generació d’ocupació que suposa la posada en marxa d’un centre homologat de rehabilitació de trens històrics i també les possibilitats que podria aportar un museu del ferrocarril amb més instal·lacions i equipaments que l’actual.

D’altra banda, el president de l’APFFI també va remarcar la necessitat “de país” de formar nous professionals en rehabilitació de trens i en altres vessants professionals relacionades amb el ferrocarril.

Sasplugas va comparèixer davant la comissió de Territori a petició del grup socialista. Durant la seua intervenció, van assistir com a públic l’actual alcalde de Móra la Nova, Carlos Trinchan, i el vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i primer tinent d’alcalde de Móra la Nova, Jesús Álvarez.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 9

Últimes notícies