HomeEconomiaEl nou planejament urbanístic del litoral frena 46.800 nous habitatges a prop...

El nou planejament urbanístic del litoral frena 46.800 nous habitatges a prop de les platges catalanes

El Departament de Polítiques Digitals i Territori ha completat la revisió del planejament urbanístic del litoral català i ha frenat, afirma, 46.800 nous habitatges, gairebé la meitat dels 106.000 previstos fins ara. De la mateixa manera, la revisió ha comportat reduir a la meitat la superfície de nova ocupació de sòl.

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha assegurat que el Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar -aprovat ara inicialment-, així com la continuació del Pla de protecció de la Costa Brava per a la resta del país, “garanteixen un litoral de qualitat amb l’objectiu d’assolir un model urbà sostenible i competitiu a llarg termini”.

El PDU entre Malgrat i Alcanar ha analitzat el planejament dels 41 municipis situats en este tram de costa –menys l’àrea metropolitana de Barcelona-, ha identificat els àmbits on encara es podrà construir i els ha revisat sota “criteris moderns de sostenibilitat”. Fruit d’esta revisió, es proposa impedir la construcció de 46.800 nous pisos, el 44% dels possibles.

L’objectiu del PDU és afavorir una ordenació sostenible amb menys consum de sòl, fomentant pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, afavorint la connectivitat i reduint les emissions de CO₂.

Així, es vol contribuir a descarbonitzar la mobilitat, evitant perpetuar un model d’urbanitzacions allunyades dels nuclis principals que comporta desplaçaments innecessaris en vehicle privat. La reducció dels habitatges que es podran construir, que majoritàriament es destinarien a segones residències i al turisme, estalviarà l’emissió a l’atmosfera “de gairebé dos milions de tones de CO₂ cada any”, segons els càlculs de l’executiu.

La Comissió de territori de Catalunya ha aprovat el PDU inicialment este dimecres. És el mateix instrument urbanístic que es va fer servir per a la Costa Brava i l’Alt Pirineu, que ara es fa extensiu a la resta del litoral català. D’este nou PDU queda exclòs l’Àmbit Metropolità de Barcelona, que té competències urbanístiques pròpies.

El PDU ha analitzat 334 àmbits concrets de 30 municipis entre Malgrat de Mar i Alcanar, que sumen 4.700 hectàrees de superfície i on encara es podien construir uns 106.000 habitatges nous. Un cop revisats s’ha decidit mantenir 97 sectors tal com estan al planejament municipal, modificar alguns dels paràmetres de 132 sectors i desclassificar directament 105 sectors més. És en estos on s’impedeix la construcció dels 46.800 pisos.

El pla estarà ara sotmès a un període d’exposició pública de 45 dies, durant els quals es podran presentar al·legacions. Després hi haurà un mes d’audiència als ajuntaments afectats perquè puguen participar novament en la redacció del document. L’aprovació definitiva es preveu a principis del 2023.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies