HomeEntrevistes“El nou POUM evita les grans especulacions”

“El nou POUM evita les grans especulacions”

Pregunta: La setmana passada el ple de l’Ajuntament de Deltebre va aprovar de manera provisional el nou Pla d’ordenació urbanística municipal, el POUM, que està previst que puga rebre el vistiplau definitiu de la Generalitat abans del 3 d’octubre?

Resposta: Sí, ens hem dotat d’un  POUM que el que pretén és adaptar-nos a les necessitats i a les problemàtiques de la ciutadania, també pretén completar la trama urbana; donar-li una projecció socioeconòmica al municipi per als pròxim 20-25 anys; i també dotar-nos de l’essència Delta que ens caracteritza i solemnitzar-la dins de la normativa urbanística. És un POUM molt i molt treballat, abans i després de l’aprovació inicial. En dos anys de suspensió de llicències hem resolt totes les al·legacions de la ciutadania, amb un resultat molt i molt satisfactori, ja que un 80% de les al·legacions s’accepten totalment o parcialment. També han calgut una trentena d’informes sectorials que han retardat moltíssim l’aprovació provisional. Avui, però ja podem dir que tenim l’aprovació provisional feta, ens queda un informe de Costes de l’Estat i com a molt tard el 3 d’octubre hauria d’estar el POUM en vigència, que significa: oportunitats i projecció. 

P: La redacció del POUM va començar ja en l’anterior legislatura amb vostè com a alcalde. A un pas de l’aprovació definitiva sent que ha aconseguit un dels grans objectius com a alcalde?

R: Quan vaig ser escollit alcalde tenia molt clar que el POUM l’havíem de fer. Veníem d’un POUM del 2007 que va generar moltes expectatives d’inversió i d’especulació, amb més de 7.000 al·legacions recollides, i va generar una frustració ciutadana molt gran. El 2013 es va intentar rescatar este POUM i donar-li viabilitat, però també es va quedar al calaix. Per tant, quan vaig entrar com a alcalde era una de les assignatures pendents que hi havia perquè encara ens regíem per les normes subsidiàries del 1995, totalment obsoletes, i no donar-li sortida al POUM hauria estat un acte de covardia per part meua.

P: No ha degut ser faena fàcil
ordenar urbanísticament Deltebre, un municipi amb un urbanisme complex.

R: Tothom em deia que no em posés amb el POUM perquè em cremaria com a alcalde. Però jo tenia clar que no he vingut per a ser alcalde anys i anys, sinó per a complir una etapa de servei, d’acció i de valor públic a Deltebre. Vam demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat que el redactessen, primer ens van dir que no, però quan vam explicar tota la situació d’on veníem el conseller legítim, Josep Rull, es va comprometre a redactar el POUM de Deltebre. Per tant, és un POUM dirigit per la mateixa Generalitat, fet que li dona més objectivitat i força. El 2018, a menys d’un any de les eleccions municipals vam fer l’aprovació inicial i tres mesos d’exposició pública. Tothom creia que era un suïcidi polític i que m’havia trastocat. Però ho tenia molt clar: és un POUM fet a consciència, tot i que l’ha fet Territori, jo com a alcalde hi he estat molt al damunt i és un POUM que m’hi comprometo per les accions de valor públic que generarà en el futur. Em vaig arriscar perquè jo no vull jugar a fer política, vull jugar a fer un gran poble.

P: El POUM projecta la construcció de fins a 4.000 nous habitatges i a Deltebre hi ha molts pisos buits.

R: Portant a l’extrem de màxima construcció el POUM, podríem arribar a  construir 4.000 habitatges, fet que implicaria multiplicar per 2,6 la població. Tots entenem que no pot ser així, per descomptat que no es construiran 4.000 habitatges nous. De fet, és un POUM que evita les grans especulacions. A l’anterior planejament, a l’avinguda Germans Carsi hi anava una baluerna d’edifici que no es podrà fer, a la zona de la Cambra Arrossera també es preveien  grans edificis que no es podran fer, al Parc del Riu també i, així, molts altres. Tampoc es podrà fer com estava previst el potencial creixement del Molí dels Mirons. És un POUM que evita les grans especulacions i les operacions que ens han portat a situacions catastròfiques. És un POUM sostenible però ambiciós.

P: L’aposta de creixement passa per omplir els buits urbanístics que hi ha al nucli urbà.
 

R: És així. En els planejaments del 2007 i del 2013 s’anava a estendre el municipi i preveia que tota la zona de la Parellada fos el gran pulmó verd amb un camp de golf al mig i, en canvi, el creixement del municipi es feia al Molí dels Mirons i al Maset. Ara és a l’inrevés, amb el nou POUM es busca que tots els buits de la trama urbana tinguen incentius, amb una gestió d’estructura de propietat més reduïda i de densitats sostenibles que no porten a l’especulació, que permeten desenvolupar zones com ara l’entorn de l’avinguda de la Pau, la zona dels hortets i totes les zones confrontants al centre de la Cava.

P: El POUM també preveu l’ampliació del polígon industrial. Alguna implantació empresarial prevista?

R: Hem fet prospecció empresarial però sense el POUM és molt difícil, perquè amb les normes subsidiàries actuals, les unitats d’actuació al polígon són totalment inviables econòmicament. El nou POUM dona possibilitats per a l’ampliació del polígon amb més viabilitat econòmica de la que teníem.

P: També es preveu el desenvolupament de noves zones hoteleres, comercials i recreatives.

R: Preveu l’ampliació del port esportiu i s’amplien els usos comercials, hotelers o turístics a la façana fluvial i a tot Riumar i també es creen peces hoteleres que són compatibles amb les claus residencials. Què vol dir això?, que si algú vol traure rendiment econòmic en places hoteleres de la seua propietat, podrem permetre desenvolupar fins a 25 places. Això més enllà de les zones hoteleres que s’han creat al Molí dels Mirons, a Riumar, al Pont lo Passador i a l’avinguda de la Pau.

P: Hi ha cap inversió prevista?

R: No, el que hem de garantir és tindre tots els mecanismes administratius per tal que quan hi haja una inversió, no hagen d’estar tres anys per  a modificar les normes urbanístiques i que puguen vindre i aprofitar la sinergia del Delta. Qualsevol inversió sostenible serà benvinguda . 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 38 = 40

Últimes notícies