HomeAgriculturaEl Parlament aprova la reactivació del canal de reg Aldea-Camarles, deu anys...

El Parlament aprova la reactivació del canal de reg Aldea-Camarles, deu anys després

La Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural del Parlament de Catalunya va aprovar esta setmana una proposta de resolució presentada pel PSC que insta el Govern a recuperar el projecte de reg Aldea-Camarles, en considerar que dinamitzaria l’agricultura del Baix Ebre i donaria “oportunitats de vida i desenvolupament al territori”.

La proposta planteja la redacció d’una nova declaració d’impacte ambiental i un nou projecte constructiu, prenent com a base el que ja es va arribar a adjudicar la Generalitat fa deu anys. L’obra preveuria un espai de conreu de cítrics, olivera i garrofers amb una superfície bruta de 6.687 ha, fet que significaria una superfície neta regada de 4.974 ha., amb un cabal de concessió continu del riu Ebre de 2.500 l/s, que es faria amb un subministrament d’aigua amb captació de bombament de basses.

Tot el projecte, amb xifres del 2010, estava valorat en 102 milions d’euros. “En els 10 últims anys no hi ha hagut cap activitat, per manca total de voluntat política del Govern. En la primera dècada d’este segle, però, sí que es va fer un treball important, sota el guiatge de la Generalitat, dels ajuntaments i de les cooperatives, restablint la comunitat i rehabilitant la concessió, que datava del 1937, en procés de caducitat”, recordava recentment, en declaracions a este setmanari, el president de la Comunitat de Regants del canal, Joaquim Villagrasa. El primer intent de construcció del canal data del 1927.

La proposta de resolució, segons el diputat Joaquim Paladella, es va aprovar en els mateixos termes que la va presentar el PSC, tot i que ERC es va abstenir en els punts 3 i 4, que reclamen la nova declaració d’impacte i el nou projecte i habilitar una partida al pressupost del 2023 per a estudis i projectes per a reactivar el canal. Els socialistes apel·len als “motius històrics, econòmics i socials que demanen reprendre un projecte que no s’hauria d’haver cancel·lat”.

En la mateixa sessió de la comissió parlamentària es va aprovar una altra proposta de resolució per a unificar la regulació de la pesca en el tram comprès des de la desembocadura de l’Ebre fins a Tortosa, entenent este tram com d’aigües maritimoterrestres.

La proposta recorda que en l’entorn del Delta confluïxen tres normatives, la que regula la pesca continental, la que regula la pesca en aigües interiors i la que regula la pesca en aigües exteriors, i en la mesura que inclouen condicions, restriccions i sancions diferents “fan que els pescadors esportius i les empreses que es dediquen a este sector tinguen certa inseguretat jurídica”.

També es va aprovar donar suport als regants de la Terra Alta en un projecte per a construir una planta d’energies renovables per a la infraestructura de bombament del reg de la zona oriental.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies