Tortosa, sense grues

Per a detectar si una ciutat o una zona son econòmicament actives, un símptoma molt clar és el nivell de construcció d’edificis. Circulant per l’autopista o viatjant en tren, es veuen de tant en tant poblacions amb una gran concentració de grues operant. En alguns casos construeixen barris sencers nous. Evidència dinamisme.

Passo a les Terres de l’Ebre. Poques grues els darrers anys a casi totes les poblacions. A la ciutat de Tortosa, excepte la molt alta que es va instal·lar per tal de construir la torre de l’entrada de la ciutat de l’empresa Subirats Berenguer, i la també de grans dimensions per a la restauració de la façana d’un edifici al carrer Berenguer IV, no ha hagut grues en anys. És a dir, pràcticament no ha hagut construcció residencial. Per tant, símptoma de poca activitat econòmica. Es podria afegir com a positiu que, en l’actualitat, son unes quantes les grues  utilitzades en la construcció de la factoria de Kronospan, al Polígon Catalunya Sud.

A Tortosa hi ha molts pisos buits, la qual cosa és determinant per a que no se’n construeixen de nous, però, a la vegada, una gran part requeririen rehabilitació i estan en zones del nucli antic, on molt poca gent vol anar a viure, però no hi ha blocs moderns disponibles, com es va veure fa poc quan pels treballadors que construeixen la factoria Kronospan l’empresa va adquirir uns blocs de pisos a L’Aldea i l’hotel “Montsià” a Amposta. Això és per a alegrar-se perquè tots s’han de beneficiar del creixement, però no es pot deixar de recordar que no en va trobar a Tortosa.

Hi ha una frase molt utilitzada a França. “Si le batiment va, tout va” (si la construcció funciona, tot funciona). La posada en marxa de Kronospan, i probablement d’altres empreses, exigirà noves construccions d’habitatges si es vol que molts dels treballadors puguin viure a Tortosa. Però això no s’improvisa.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 85 = 89

Últimes notícies