El fons nuclear ja inclou els municipis del Segrià i les Garrigues que n’havien quedat exclosos. L’última modificació de la normativa es va aprovar divendres passat -dia 10- amb la Llei de mesures fiscals de 2023, la coneguda llei d’acompanyament dels pressupostos. Amb la llei aprovada, el fons nuclear comptarà definitivament amb un 50 % de la recaptació del nou impost nuclear de la Generalitat i es destinarà a impulsar polítiques de diversificació econòmica i creixement a les poblacions al voltant de les centrals nuclears.
Durant l’any 2022, la Generalitat va recaptar prop de 150 milions d’euros del nou impost a les empreses gestores de les centrals nuclear. Així, enguany, el fons comptarà amb uns 75 milions d’euros per a invertir en les dos àrees nuclears catalanes. La meitat d’estos fons es destinarà a projectes de la zona PENTA I, als municipis situats en un radi de menys de 10 km de les centrals nuclears, mentre que l’altra meitat aniran a l’àrea situada entre 10 i 30 km -la zona PENTA II- dels dos complexos nuclears, excloent-ne les poblacions de més de 12.000 habitants.
Enguany, a més, amb la darrera modificació, els municipis de la zona PENTA II no han pogut elaborar projectes i es repartiran els diners del fons de forma equitativa. Això suposarà prop de 500.000 euros extres al pressupost anual de 2023 per a tirar endavant polítiques de diversificació econòmica. A la zona I, serà l’organisme de governança i el Departament d’Empresa i Treball qui decidirà els projectes que rebran finançament del fons.
Actualment, la Generalitat està ultimant la redacció del regalment que ha de regular quins projectes poden rebre finançament del fons i quin procediment han de seguir. L’organisme de govern està presidit pel Departament d’Empresa, i també en formen part els alcaldes d’Ascó i Vandellòs com a vicepresidents. El Parlament va rebutjar, divendres 10, una esmena d’ERC perquè tots els municipis de la zona PENTA I formessen part de l’organisme de governança.
La CUP proposa el 90%
La CUP ha entrat al registre del Parlament una proposició de llei perquè el fons nuclear s’incremente fins al 90 % de l’impost i es dedique a “finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades”. D’esta manera, s’augmentaria el pressupost fins a, aproximadament, uns 108 milions d’euros anuals. El text també aposta per repartir els diners de manera ponderada segons la distància de cada població respecte de les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs. Els municipis més pròxims a les centrals nuclears s’endurien més quantitat de fons. La diputada de la CUP, Laia Estrada, ha insistit que les accions beneficiàries d’este impost siguen aquelles relacionades amb la “restauració del medi ambient”, com podria ser “la gestió forestal i les intervencions de protecció contra incendis, les mesures per a pal·liar el canvi climàtic, la transició ecològica o la implantació de noves comunitats energètiques”.