HomeSocietatEl passat agrícola i mariner de la Ràpita retorna amb la quinta...

El passat agrícola i mariner de la Ràpita retorna amb la quinta edició d’Orígens

Pagesos i mariners. Este cap de setmana els carrers del barri del Xicago de la Ràpita retornaran al segle XX, amb la festivitat Orígens, que recrea el passat agrícola i mariner del municipi.

Estarà ple de rapitencs i rapitenques que, vestits de pagesos o mariners, reviuran els orígens de la població, després que l’any passat la pandèmia no els permetés celebrar esta festa, que enguany commemora la seua quinta edició. Una quinta edició que, amb una programació més reduïda respecte dels primers anys, per la covid, ja té pràcticament les entrades esgotades per a la majoria d’actes organitzats. I és que enguany, per tal d’acomplir amb les normes sanitàries, els actes estaran delimitats i serà necessari haver-s’hi inscrit prèviament per a poder assistir-hi.  Seran uns Orígens diferents, però hi seran.

Els carrers Sant Roc, Sant Rafel, Sant Pere, del Carme, l’Arenal, Santa Eulàlia, Bisbe Aznar i Xicago, entre d’altres, tornaran a ambientar-se amb carros, carretes, cadups, xarxes, bales de palla…, però també de cultura, de música, de jotes, de rondalles, de poesia, de tradició i de moltes ganes de xalar. Això sí, enguany serà amb mascaretes, i sense poder entaular-nos amb la família i amics als carrers, ja que la normativa del Procicat no ho permet. Caldrà esperar, però tot arribarà.

A poc a poc i a foc lent, Orígens ha conquerit els cors i calendaris dels rapitencs i rapitenques que, durant el cap de setmana, tenen ganes de rememorar com hi arribava tradicionalment el peix i després se subhastava, acte que comptarà amb la participació de Lluïset lo Cantador; però també tenen ganes de mostrar com es llaurava la terra tradicionalment, d’ensenyar quins jocs tradicionals es jugaven, de saltar a la corda, estirar-la, fer curses de sacs, concursos d’allioli i de força, campionats de la lluita del bac i de la morra, regates de muletes, recitals de poesia, balls en línia del país, cine mut i ballada de gegants. També hi haurà exposicions de motos i cotxes clàssics, s’ensenyarà l’ofici de llauner, a construir nines i ninots, s’hi farà una demostració de l’elaboració de plomades, hi haurà una mostra d’arts de pesca i d’artesania marinera, i s’hi homenatjaran sis rapitencs i rapitenques majors de 100 anys.

Entre les novetats d’enguany destaca l’escape room sobre la infància i l’obra de l’escriptor local Sebastià Juan Arbó, el campionat infantil de morra, i la gimcana de jocs tradicionals. A més, es commemoraran els cinc anys d’esta festivitat amb la inauguració de la Placeta d’Orígens i es destaparà la placa que donarà nom a la plaça, davant de la qual acostumava a situar-se en edicions passades l’escenari principal, que enguany té una nova ubicació.

Les tavernes tornaran a omplir-se amb tapes tradicionals, com xapadillo, recapte, callos, manetes, polp amb ceba, truita de pataca, polpets solsits a l’estil dels pescadors rapitencs, pilotes amb sèpia, sardina de casco i seitó fregit, entre d’altres, però també s’oferiran plats elaborats en diversos restaurants, com caldo, suquet de peix, llagosta de pobre, arròs o fideus rossejats, estofats, llonganissa amb samfaina o botifarra amb ceba i tomata.

Cada nit hi haurà concerts -l’aforament dels quals està sent estudiat pel consistori amb la voluntat d’ampliar-lo, ja que no queden entrades disponibles-: des dels coneguts Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb l’Agrupació Musical Rapitenca, a Pep Gimeno Botifarra, passant per la música tradicional gallega amb Leilía, però també les rondalles pels carrers, amb Imma de Sopa, Àlex de l’Aldea i la popular formació rapitenca Lo Suís, Rosaleda i Ruso.

 

Programa

Divendres 8 d’octubre

 

 • 19.30 h Inauguració d’Orígens 2021 amb la presència del municipi de Sóller com a població convidada. L’acte amenitzat per Imma de Sopa. Lloc: escenari C. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 20.30 h Ronda de rondalles pels bars i tavernes del barri.
 • 23.00 h Concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca. Plaça Agustí Vizcarro. Inscripció prèvia.

Dissabte 9 d’octubre

 

 • 9.00 h Diana de dolçaina i tabal pels bars i tavernes del barri. Lloc: Escenari C. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 10.00 h Obertura del mercat de productes artesans al carrer Arenal.
  Ornamentació de l’altar de Sant Roc per part del veïnat del carrer; tot seguit es recitaran els tradicionals versos en el seu honor. Lloc: Carrer Sant Roc.
 • 10.30 h Arribada del peix a càrrec de l’Associació Rem la Ràpita i amb la participació de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. Tot seguit, subhasta cantada del peix a càrrec de Lluïset lo Cantador. Lloc: escenari C. Sant Rafel. Inscripció prèvia. Taller de construcció de nines i ninots tradicionals a càrrec de Tatakua i Twirling. Lloc: Alfacs al Cafè Colon. Inscripció prèvia.
 • 11.00 h Demostració de com es llaurava la terra tradicionalment. Horta Vella.
  Escape room sobre la infància i l’obra de l’escriptor local Sebastià Juan Arbó. Inici al Coc. Inscripció prèvia. I Campionat infantil de morra a càrrec de l’Associació Morràpita. Plaça Agustí Vizcarro. Inscripcions mitja hora abans del campionat.
 • 11.30 h Jocs tradicionals a l’àrea infantil del barri Mariners, a càrrec del Centre Obert. Lloc: Parc Infantil. C. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 12.00 h III Escacs humans, a càrrec de Club Escacs la Ràpita. Confluència dels carrers S. Rafel i Xicago. Vermut musical amb Àlex de l’Aldea a la Taverna del Moyo. Plaça Agustí Vizcarro.
 • 12.30 h Acte d’oficialització de l’agermanament entre els municipis i les confraries de pescadors de la Ràpita i Sóller. Sala d’actes de la Confraria de Pescadors Verge del Carme. Inscripció prèvia.
 • 16.00 h IV Campionat de morra Orígens, a càrrec de Morràpita.Plaça Agustí Vizcarro. Inscripcions mitja hora abans del campionat.
 • 16.30 h Escape room sobre la infància i l’obra de l’escriptor local Sebastià Juan Arbó. Lloc: inici al Coc. Inscripció prèvia.
 • 17.00 h Acte de descoberta de la placa de la Placeta d’Orígens.
 • 17.30 h Demostració elaboració plomades, a càrrec de l’artesà local Juanito Cartes. Lloc: C. Sant Pere. Inscripció prèvia. III Campionat de la lluita del bac, a càrrec d’Escola Mandir. Lloc: C. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 18.00 h Homenatge a les rapitenques i rapitencs majors de 100 anys. Lloc: Museu de la Mar de l’Ebre.
 • 18.30 h II Entrada de bous en carretilles, a càrrec de l’Associació Enfundats. Lloc: C. Bisbe Aznar Inscripció prèvia.
 • 19.00 h Acte en record dels rapitencs desapareguts l’Any de les Desgràcies (1891) i en el temporal de l’any 1911. L’acte anirà a càrrec de l’historiador local Josep Pitarch i del reverend Carlos París, i serà presidit per la imatge de la Verge del Carme. Lloc: escenari C. Sant Rafel. Inscripció prèvia. Concert d’una big band del territori, a càrrec de l’Associació Top Ranking. Lloc: Cafè del Russo.
 • 21.00 h Sopar musical amb música en directe a la Taverna del Moyo. Lloc: Plaça Agustí Vizcarro.
 • 23.00 h Concert del grup Leilía, que oferirà un recital de música popular i tradicional gallega. Lloc: Plaça Agustí Vizcarro. Inscripció prèvia.

 

Diumenge 10 d’octubre

 

 • 9.00 h Diana de dolçaina i tabal pels bars i tavernes del barri.
 • 10.00 h Obertura del mercat de productes artesans al carrer Arenal.
  Taller de Jota, a càrrec de l’Esbart Dansaire Rapitenc. Lloc: C. Sant Rafel. Inscripció prèvia. Escape room sobre la infància i l’obra de l’escriptor local Sebastià Juan Arbó. Inici al Coc. Inscripció prèvia.
 • 10.30 h Calada del rossegall a la platja de Pipi amb la participació de l’Associació de Rem la Ràpita i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. Inscripció prèvia. Jocs infantils a càrrec de Xerinola al parc infantil del barri Mariner. Lloc: C. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 11.00 h Gimcana de jocs tradicionals, a càrrec de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals (FCJEDT). C. Sant Roc, plaça Agustí Vizcarro i pista de bitlles.
  Concurs de fer allioli, a càrrec de l’Associació Morràpita a la Taverna del Moyo. Lloc: Plaça Agustí Vizcarro. Inscripció prèvia.
 • 11.30 h Balls en línia del país, a càrrec de l’Associació Country Sheriffes. Lloc: C. Sant Rafel Inscripció prèvia.
 • 12.00 h Regata de muletes, organitzada per l’Associació de Rem la Ràpita. Port pesquer.
  Recital de poesia, a càrrec de Mar de Fora a la Taverna de Maria la del Coixo. C. Sant Rafel.
 • 12.30 h Batuda d’arròs a pota, a càrrec de Paco el Xatet i Sebastià de Cassol. C. Sant Rafel.
 • 13.00 h Cagada del manso, a càrrec d’Associació la Tradició. Plaça Agustí Vizcarro.
 • 17.00 h Cursa de sacs i prova d’estirar la corda, a càrrec de Fem Poble. C. Bisbe Aznar. Inscripció prèvia.
 • 18.00 h Competició de força, a càrrec d’Associació Dones de la Mar. Lloc: c. Bisbe Aznar. Inscripció prèvia. IV Saltada popular de corda, a càrrec de la Penya Bou Capllaçat a la taverna la Mariotxa. Escorxador municipal. Concert de la Coral Veus dels Alfacs. Lloc: escenari c. Sant Rafel Inscripció prèvia.
 • 18.30 h Concert de clausura del curs de cant tradicional impartit per Arturo Gaya. Lloc: escenari c. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 19.00 h Espectacle musical Concert noucentista, a càrrec de Penya la Tradició. Lloc: escorxador municipal.
 • 19.30 h Cine mut, amb música de piano en directe, a càrrec de Cineclub la Ràpita. Lloc: escenari c. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 20.30 h Ballada de gegants, a càrrec de la Colla gegantera i dolçainera de l’Esbart Dansaire Rapitenc. Lloc: escenari c. Sant Rafel. Inscripció prèvia.
 • 22.00 h Acte de cloenda d’Orígens 2021 i anunci d’Orígens 2022. Tot seguit, concert Pep Gimeno Botifarra amb l’espectacle De banda a banda del Mediterrani. Pl. Agustí Vizcarro. Inscripció prèvia.
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

11 + = 14

Últimes notícies