HomeSense categoriaEl Perelló aixeca la veu per primer cop i crea una comissió...

El Perelló aixeca la veu per primer cop i crea una comissió de renovables davant l’allau de nous projectes

BAIX EBRE // “La veritat és que no són un problema. Tenen impacte paisatgístic en algunes carreteres, però no hi ha cap moviment en contra, hi són de fa anys i els veïns els veuen amb naturalitat”, assegurava el juny de l’any passat, en declaracions a esta mateixa publicació, l’alcaldessa del Perelló, Maria Cinta Llaó. Encara no s’havia produït el boom actual de nous projectes. Les Terres de l’Ebre acullen 17 parcs eòlics i 332 aerogeneradors.

És la demarcació amb més aerogeneradors de tota Catalunya (prop del 40%) i també amb més potència instal·lada (511,94 MW) i l’allau de noves iniciatives presentades a la Ponència d’energies renovables que pilota el desplegament del decret de renovables aprovat a finals del 2019, no només ha reobert el debat eòlic especialment a la Terra Alta, la comarca amb més parcs (9) i més veus en contra, sinó que ha esvalotat les institucions i els veïns, per primera vegada, també al Baix Ebre, que de fet ja és la comarca amb més aerogeneradors de Catalunya: un total de 159 aparells que es distribuïxen en sis parcs eòlics, tres a Tortosa i tres més al Perelló, que acumula 72 aerogeneradors.

Per a l’Ajuntament perellonenc, el reguitzell de nous projectes ha passat a ser un problema i els dos grups amb representació al consistori -ERC i Junts- s’han conjurat si més no per a estar-hi a sobre. Així, el ple de l’Ajuntament va aprovar el passat 10 de març, en un ple extraordinari, presentar al·legacions davant la Ponència -que és qui determina la viabilitat dels avantprojectes- contra la planta fotovoltaica Les Planes i els parcs eòlics Tossal de Montagut i Vandellòs II.

A més a més, “davant l’allau de peticions, a partir de l’any 2021 s’ha pres la determinació de presentar al·legacions a tots els avantprojectes que es presenten [a l’entorn], estiguen a dins o fora del terme municipal”, va anunciar l’Ajuntament en un comunicat. I no només això: en la mateixa sessió plenària es va acordar crear una Comissió Municipal de Seguiment de les Energies Renovables, amb la participació de l’equip de govern d’ERC i els regidors de Junts “per a treballar plegats per a abordar cada cas”. 

Segons l’Ajuntament, des de principis de l’any 2020 ha rebut 16 peticions d’instal·lacions de parcs eòlics i fotovoltaics. Els 13 parcs eòlics comportaven 106 molins -no tots dins del terme perellonenc- i els 3 parcs fotovoltaics una superfície total de més de 170 hectàrees.  

De les 16 peticions rebudes per l’Ajuntament, 8 haurien rebut l’aprovació de la Ponència, 4 han estat rebutjades i 4 es troben en tramitació, entre les quals Vandellòs II i Tossal de Montagut, que preveuen dos aerogeneradors cadascun al terme del Perelló. Un grup de veïns, a través de la plataforma Trenquem l’Ametlló, va demanar explicacions al consistori per no haver-se oposat a este projecte, avalat per la Ponència.

L’Ajuntament sosté en el mateix comunicat que havia decidit no presentar al·legacions als projectes que no preveien cap màquina dins del terme municipal ni als que tenien majoria de molins en un altre terme, per a respectar “l’autonomia municipal” del municipi més afectat.

El plantejament de la qüestió, però, ha canviat. “Ens sumarem a totes les iniciatives comarcals que hi haja per a intentar controlar l’allau de peticions i massificació que s’està produint a la comarca”, avisa, ara molt més bel·ligerant que fa uns quants mesos, l’alcaldessa Llaó.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 7

Últimes notícies