L’Ametlla de Mar va aprovar durant l’última sessió plenària una modificació del pla d’ajust pressupostari. Esta mesura permetrà a l’Administració adherir-se a un crèdit ICO d’1,5 milions d’euros fins l’any 2035.
Es tracta d’un pagament al 3 % que no es començarà a pagar fins d’aquí a 4 anys i que busca fer front als pendents de pagament a proveïdors, com és el cas dels relacionats amb l’adquisició definitiva dels terrenys del parc del Bon Repòs.
La mesura, aprovada a principis d’este mes de març amb els vots favorables d’ERC, comporta una sèrie de modificacions en les taxes d’impostos com la pujada de l’IBI o la taxa d’escombraries, entre altres. L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, indica que gràcies a esta font de finançament es podrà fer front a les “obligacions que tenim compromeses durant el mandat”.
En este sentit, l’alcalde recorda que el municipi ja fa temps que té “un pla que diu de quina forma gestionar els increments d’impostos i les taxes”, i que la seua modificació és una forma que “l’Estat veja que podem fer front al crèdit”.
D’altra banda, el municipi busca altres fonts de finançament en els ajuts europeus. Recentment, ha presentat un projecte treballat amb diferents agents socioeconòmics caleros per al desenvolupament d’actuacions emmarcades en l’àmbit del turisme i la sostenibilitat.
La proposta, presentada per l’àrea de Turisme a la convocatòria extraordinària del Programa 2023 de la Secretaria de Estado de Turisme, està valorada en 2,6 milions d’euros i s’hi preveuen diferents iniciatives com la creació d’un pàrquing d’autocaravanes, d’itineraris d’ombra o l’adquisició d’una embarcació per a realitzar neteges al litoral.
En el pla, que opta als fons Europeus Next Generation destinats a localitats costaneres i aprovat a principis de mes, es plantegen accions per a millorar l’eficiència energètica fomentant les vies pedalables i adquirint un vehicle elèctric encarregat de connectar el nucli urbà amb les platges i cales i les urbanitzacions.
També es preveu la incorporació de videomapatges per a il·luminar façanes i ajudar en l’activitat turística, i seguir impulsant les rutes com el GR92, a més de crear un parc subaquàtic per a fomentar immersions. Així mateix, amb l’ajut, el consistori també destinaria recursos a la posidònia i a posar- la en relleu.
Amb tot, el pla busca promoure este model de desenvolupament sostenible que permetrà una “injecció econòmica important per a fer millores molt notables, amb projectes que donen més qualitat tant a les infraestructures com a la creació de noves activitats”, diu l’alcalde, i destaca que això suposaria noves oportunitats que es complementarien amb l’oferta turística de la Cala.
També, segons indiquen del consistori, seria un impuls per a consolidar la localitat com una destinació vacacional de sol i platja no massificada, amb una costa verge natural, i diversificar l’oferta cap a un turisme regeneratiu vinculat al mar, la pesca, la gastronomia i el patrimoni mariner, aspecte per al qual el municipi també va aconseguir una altra ajuda europea a finals de l’any passat.
L’Ametlla de Mar té molt clara la importància de reivindicar les seues arrels marineres i tot allò que hi està relacionat, com la cuina. Entre els projectes previstos, a finals d’abril presentarà, durant la convenció gastronòmica Seafood Expo Global a Barcelona, l’Espai Cuina de Mar, que consistirà en una sèrie d’accions que inclouen tallers i classes pràctiques que es duran a terme a les antigues oficines del port.