HomeJustíciaEl ple del Parlament insta al Govern a eliminar els símbols franquistes...

El ple del Parlament insta al Govern a eliminar els símbols franquistes en la via pública, entre ells el monument de Tortosa

El ple del Parlament ha instat el Govern a eliminar tots els símbols franquistes que encara es mantenen a la via pública en tot el territori català, entre els quals també el monument commemoratiu de la Batalla de l’Ebre a Tortosa. Així ho exposa un punt d’una moció d’ERC que ha obtingut el suport de tots els grups excepte de Vox i de PPC, que hi han votat en contra. El ple també ha aprovat, amb els vots en contra de Vox i PPC i l’abstenció del PSC, que s’expedeixin d’ofici els certificats de nul·litat de les sentències promogudes pel Tribunal Especial per a la Repressió de la Maçoneria i del Comunisme, el Tribunal d’Ordre Públic i els Consells de Guerra, així com fer constar en els expedients judicials la nul·litat de la sentència.

El Parlament també ha instat el Govern a enllestir a principis de l’any 2023 els tràmits de l’Avantprojecte de llei de memòria democràtica “per tal de poder iniciar el procediment legislatiu corresponent en seu parlamentària“.

Així mateix, el ple demana accelerar durant l’any 2023 els treballs necessaris per localitzar i identificar les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. En concret, la moció demana “culminar els treballs iniciats” per a l’exhumació del militant Cipriano Martos, antifranquista torturat i mort a mans de la Guàrdia Civil franquista, per tal de poder-ne lliurar les restes a la família.

Amb un altre punt de la moció, el ple també ha instat el govern de l’Estat a col·laborar amb la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats i institucions implicades per tal de “traspassar la titularitat i resignificar” l’actual edifici de la prefectura de Via Laietana.

Finalment, el Parlament també vol que el govern espanyol realitzi un acte “formal, solemne i de desgreuge” a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, a qui el portaveu de Vox, Joan Garriga, ha titllat d’assassí en el seu torn al debat de la moció.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

19 + = 21

Últimes notícies