HomeSocietatEl pont Penjant d’Amposta s’inaugura este diumenge després de 100 anys de...

El pont Penjant d’Amposta s’inaugura este diumenge després de 100 anys de la seua construcció

Este cap de setmana la ciutat d’Amposta té previstos un seguit d’actes per a commemorar els 100 anys del seu pont Penjant, un pont que porta un segle sent referent de la ciutat ampostina i que, per fi, serà inaugurat el pròxim diumenge, 5 de desembre, en un acte molt especial.

El pont Penjant presidix la façana fluvial de la ciutat i configura una de les principals entrades al municipi. Este pont, que ha sigut testimoni del creixement d’Amposta i de les dures conseqüències dels bombardejos soferts durant la Guerra Civil, durant la qual, el 1938, i a causa precisament d’un cruent bombardeig va ser enfonsant, no va ser reconstruït fins al 1941.

El pont havia de ser inaugurat a finals de l’any 1921, quan el rei d’Espanya Alfons XXII havia de venir a tallar la cinta corresponent, però finalment no va poder assistir-hi i el pont Penjant no va tenir mai cap cerimònia d’inauguració al respecte. Ara, un segle després i per a commemorar els 100 anys d’història, des de l’Ajuntament d’Amposta s’ha organitzat un acte de recreació històrica en què s’ha fet una crida a la ciutadania per a poder inaugurar el pont i recrear-ne la situació de cent anys enrere.

L’acte començarà a la plaça de l’Ajuntament, on s’ha demanat la presència dels ampostins i que estos vinguen vestits de l’època. “La crida que hem fet a Amposta és que la gent torne a traure la indumentària de principis de segle XXI i fer una recreació històrica del que podria haver sigut la inauguració del pont fa 100 anys”, destaca Inés Martí, regidora de Cultura i Memòria Històrica.

Des d’allí, i acompanyats pels dolçainers i tabalers Samfaina d’Amposta i el grup de jota Panacota, juntament amb els gegants de la ciutat, es farà una cercavila pels carrers del poble i fins al pont Penjant, on l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, acompanyat de tot el consistori ampostí, procedirà a fer uns parlaments institucionals: “Tenim el desembre de 1921 com a data en què s’havia d’inaugurar, de forma oficial, el pont Penjant, un acte que no es va poder dur a terme per diferents circumstàncies. Per això, diumenge ens vestirem d’època i representarem aquella efemèride”, explica Tomàs.

L’acte acabarà a l’entrada del pont amb l’himne d’Amposta i amb una ballada de jota per a tots els assistents. La regidora de Cultura i de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Amposta explica que este acte “ressaltarà encara més l’emblema de la ciutat d’Amposta, el pont Penjat, que és un referent del nostre poble i un dels ponts més circulats. Tothom té una foto amb el pont al fons.”.

Per una banda, s’ha arreglat l’enllumenat del pont, que feia més de dos anys que no estava en funcionament; així que, a partir d’este dissabte, es podrà tornar a veure el pont il·luminat com abans. A més, també es farà l’encesa dels llums de Nadal, que ja és una tradició típica del poble ampostí.

Per altra banda, també es vol col·locar, durant el mes de desembre, tres plafons informatius al llarg del pont, per a explicar-ne la història, la construcció i com es va derruir durant la Guerra Civil. Ja fa temps que es volen col·locar estos tres plafons amb la intenció d’explicar a la ciutadania el que significa el pont Penjant i incidir en la importància de tenir-lo. Així, doncs, s’aprofitarà la celebració centenària per a acabar d’emplaçar-los al llarg del pont.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies