HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl pressupost que Tortosa necessita per avançar

El pressupost que Tortosa necessita per avançar

El govern de JuntsxTortosa i el PSC va aprovar recentment la modificació pressupostària que permetrà tirar endavant el pressupost per al 2021. Una modificació de més de 14 M€ amb uns objectius molt clars: l’atenció a les persones, la reactivació econòmica, una clara aposta per la Cultura, el Patrimoni i l’espai públic, i l’equilibri territorial, i que suposa una inversió de més de 9,6 M€.

Les darreres crisis econòmiques sumades a la triple crisi de la covid-19 han afectat moltes persones que han sofert canvis inesperats, el nostre paper és estar al costat de les persones per davant de tot i treballar perquè ningú es quede enrere. Una important part del pressupost es destina a polítiques socials que incrementen els ajuts als que més ho necessiten o lluiten contra la pobresa energètica, a més d’escoltar les necessitats dels col·lectius ciutadans, per això implementarem els plans d’igualtat i LGTBI i doblarem els ajuts a entitats socials, culturals i esportives, apostant per l’esport base i professional amb grans equipaments esportius.

La pandèmia també ha afectat els sectors econòmics i comercials, per això el pressupost preveu accions per a la reactivació econòmica, amb propostes per a dinamitzar i incentivar el comerç i l’economia locals, amb bons i campanyes que suposaran una repercussió d’1,2 M€ i ajuts i suport al teixit associatiu. Mesures que responen a la materialització de les 175 accions del Pla de reactivació econòmica i social que el govern de Tortosa va establir en ple confinament per sortir de la crisi.

La via i l’espai públic i el patrimoni històric configuren una part essencial en la vida de qualsevol ciutat. Una ciutat que cuida i inverteix en  l’espai públic i el patrimoni projecta una imatge de prosperitat i benestar i li dona identitat i caràcter, al temps que inverteix en la reactivació econòmica. Per això el pressupost inclou intervencions en tots els barris i pobles per millorar l’espai i la via pública, carrils bici, parcs infantils i de salut i zones verdes. Es crearà un centre sociocultural a l’antiga Indo de Ferreries, i es millorarà i transformarà la muralla del Rastre, el castell de Tenasses, el fortí del Bonete o rehabilitarà la sinagoga del Call Jueu. A més abordarà la problemàtica de la plaça Alfons XII que, sumat a la conversió en zona de vianants de la plaça d’Espanya i el seu entorn i a la nova plaça de la Catedral donarà lloc a un espai amb prioritat als vianants al centre de la ciutat.

L’habitatge és una de les nostres grans preocupacions. Tothom té dret a un habitatge digne, per això elaborarem un Pla local d’habitatge i apostem decididament per adquirir i rehabilitar immobles al nucli històric per a habitatge social.

Treballar per la Cultura és democratitzar un territori i aprofitar el seu poder com a recurs estratègic per a crear territoris més oberts i ciutats més inclusives, creatives i sostenibles. La Cultura ocupa i ha d’ocupar un lloc central en la renovació i la innovació urbana, per això l’altra de les grans apostes d’aquesta modificació del pressupost és la Cultura, especialment en l’any de la Capital de la Cultura Catalana i de la Ciutat Gegantera de Catalunya, com a esdeveniment de dinamització social i de promoció econòmica, element transformador, de cohesió social i innovador. A més invertirem en la millora i ampliació del Museu de Tortosa i en l’espai Cota 0 a la nova plaça de la Catedral, que incentivaran el turisme situant Tortosa encara més com un dels actius turístics més importants i on, per primera vegada, es doten pressupostàriament les activitats de Memòria Històrica.

Les inversions abasten tots els barris, pobles i EMDs, i el pressupost preveu actuacions de millora als Reguers, i a Vinallop, a més de l’aplicació dels nous convenis a les EMDs de Jesús, Campredó i Bítem que suposen un increment en inversió i un augment de competències.

Estem, per tant, davant d’un pressupost per fer front a la triple crisi econòmica, sanitària i social amb una inversió de més de 9,6 M€, més un romanent de tresoreria de més de 6 M€, gràcies a l’acció del govern de Pedro Sánchez que ha permès als ajuntaments aprofitar-ho. Si afegim la reducció de l’endeutament gràcies a l’amortització de préstec resulta un pressupost per al 2021 de més de 54,5 M€ per desenvolupar accions directes, properes, eficaces i efectives per a la reactivació econòmica i social de Tortosa.

I això és el que estem fent, dissenyant una nova Tortosa, un renaixement centrat fonamentalment a millorar la vida dels nostres habitants i del nostre entorn mitjançant fets i accions que són el nostre llegat per a les pròximes generacions. Estem dibuixant un impuls a la ciutat de Tortosa i als seus pobles i EMDs per continuar avançant com a veritable capital cultural, econòmica i social de les Terres de l’Ebre.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 13

Últimes notícies