HomeSense categoriaEl preu de la garrofa dispara els robatoris i els pagesos reclamen...

El preu de la garrofa dispara els robatoris i els pagesos reclamen intensificar la vigilància

EDICIÓ PAPER // Des de fa setmanes, la Unió de Pagesos està reclamant als Mossos d’Esquadra que s’intensifique la vigilància al camp davant l’inici de la verema i de la collita de l’ametlla, la garrofa i l’oliva. En els últims dies els robatoris s’han intensificat, especialment de garrofa a les Terres de l’Ebre. “És un fruit fàcil de prendre i enguany es paga molt bé”, explica Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles de la Unió de Pagesos. Les pluges de la primavera han omplert els arbres de fruits i enguany el preu arriba als 0,60 euros el quilo, ja que és un fruit cada vegada més preuat en el món de la gastronomia. Per a posar un exemple, la setmana passada un pagès de Santa Bàrbara va denunciar la sostracció de 500 quilos de garrofes de la seua finca.

En declaracions a la Plana Ràdio, el pagès ha explicat que havia denunciat el fet als Mossos d’Esquadra, perquè es tinga constància del robatori i, sobretot, lamentava que el principal problema pel qual persisteixen els robatoris “són els magatzems que compren sense comprovar la procedència de la mercaderia”. La Unió de Pagesos coincidix també que este és el principal problema i és per això que han traslladat esta inquietud als Mossos d’Esquadra en les diverses reunions que han mantingut esta setmana per abordar la problemàtica i els han exigit que es pose el punt de mira en els compradors de la collita robada. “El principal problema el tenim en els molins que compren la mercaderia robada, és aquí on s’ha de tallar la cadena”, insistix Forcadell, ja que recorda que el material robat no garantix la traçabilitat del producte. Així, amb la compra de productes del camp robats, els magatzems compradors estarien cometent almenys dos delictes: la compra de material robat i la compra d’aliments sense traçabilitat. La Unió de Pagesos ha recordat que mitjançant la presentació de la declaració DUN, l’agricultor pot acreditar la procedència de la collita.
 

Tensió al Perelló 
Esta setmana la tensió pels robatoris al camp s’ha traslladat al Perelló, on molts pagesos acusen alguns dels molins de la població de comprar mercaderia robada. Esta setmana es va viure un incident amb agressió entre un pagès de la població i uns suposats lladres a la cua d’un d’estos magatzems, situat al polígon industrial. Tot plegat ha fet augmentar la tensió a la població i dimecres a la tarda (26 d’agost) hi va haver una reunió a l’Hotel d’Entitats de la població entre els Mossos d’Esquadra, representants de la Unió de Pagesos i l’alcaldessa del Perelló, Maria Cinta Llaó. La situació, tot i coneguda anteriorment, “se n’ha anat de mare” enguany, reconeixia l’alcaldessa en sortir de la reunió.
 

Els Mossos exigiran la DUN als pagesos 
En el marc de la reunió al Perelló, els Mossos es van comprometre a requerir la presentació de la DUN a les persones que volen vendre garrofes als dos magatzems compradors de la població, una documentació que servirà com a prova per a acreditar la propietat lícita del fruit. De moment, i segons reconeixia l’alcaldessa, l’efectivitat de la mesura dependrà de la disponibilitat concreta d’efectius dels Mossos que controlen la legalitat que les transaccions que els compradors, molts arribats del Camp de Tarragona, efectuen en algun dels
dos magatzems de compra situats al polígon industrial. “S’haurà de controlar molt bé i demanar també al Departament d’Agricultura que incidisca sobre els compradors de les garrofes”, va dir Llaó, tot assegurant que ja s’han produït converses en este sentit amb la Generalitat. “Hi ha zones on quan tu portes les garrofes o qualsevol producte, el comprador et demana la DUN”, indicava Carlos Sanz, un dels representants de la Unió de Pagesos assistent a la reunió.
 

Concentracions de pagesos 
La reunió de dimecres al Perelló va ser seguida per més de 150 pagesos i veïns concentrats davant l’hotel d’entitats de la població per a mostrar el seu malestar per la situació de robatoris al camp. A la finalització de la reunió, una cinquantena de cotxes i tractors van desfilar pels principals carrers del poble i van recórrer també el polígon industrial en senyal de protesta.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 84 = 93

Últimes notícies