HomeEconomiaEl preu de la llum repunta un 11% en un dia fins...

El preu de la llum repunta un 11% en un dia fins als 136,97 euros el MWh i continua un 180% per sobre de l’any passat

El preu de l’electricitat al mercat majorista a l’Estat serà de 136,97 euros per megawatt hora (MWh) diumenge, un 11% més que dissabte, segons l’Operador del Mercat Ibèric d’Electricitat (OMIE). Aquest valor se situa lluny dels màxims històrics del desembre, durant el qual s’ha superat en nombroses ocasions la barrera dels 300 euros, sent el 23 de desembre el dia més car de la història (383,67 euros). Amb tot, continua un 180% per sobre dels valors de fa un any, ja que el 2 de gener del 2021 el preu de la llum era de 48,72 euros. La franja més cara de diumenge serà de nou a deu del vespre, amb un preu de 209,1 euros per MWh, mentre que la més barata serà de dotze a dues del migdia, amb un import de 103,7 euros per MWh.

L’escalada de preus de la llum s’explica per l’encariment del preu del gas i el petroli, els drets d’emissions de CO2 i els problemes per posar en marxa el gasoducte Nord Stream 2, el govern espanyol va aprovar al desembre mantenir la rebaixa d’impostos de la factura de la llum fins a final del primer trimestre de 2022 per compensar l’augment de preus.

Tot i que la pujada és generalitzada a tot Europa, Espanya és un dels països més afectats, ja que un percentatge important de la seva població està acollida a la tarifa PVPC, que és la que pateix les fluctuacions del mercat. Segons dades del Banc d’Espanya, vora un 40% de les famílies a l’Estat disposen d’aquesta tarifa. La resta de clients tenen una tarifa contractada al mercat lliure i paguen un import fix cada mes per la llum.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies