HomeSense categoriaEl preu de l'ametlla cau en una campanya condicionada per la producció...

El preu de l’ametlla cau en una campanya condicionada per la producció rècord dels Estat Units

TERRES DE L’EBRE // La collita rècord d’ametlla als Estats Units l’any passat (d’1,36 milions de tones, un 18% que el 2019) i l’aturada de les operacions comercials per la covid, estan condicionant els preus de la campanya a Catalunya. Els preus s’han reduït fins a 2 euros per quilo de gra des de l’any passat. La baixada ha estat progressiva però des del mes de juliol passat, s’ha frenat sobre els 3 euros/quilo a les llotges estatals. El febrer del 2020 s’havia estat pagant a 5 euros per quilo. El sindicat Unió de Pagesos (UP) denuncia que aquests preus no són sostenibles i que el sector català ha d’afrontar reptes com la valoració econòmica del fruit, apostar per la producció ecològica i optimitzar l’aigua de reg quan sigui possible.

UP reivindica que calen projectes conjunts amb les organitzacions de productors i la indústria que permetin donar més valor a varietats d’ametlla com la llargueta i la marcona, i “posicionar adequadament” les noves varietats, agrupant-les i trobant-los “les millors sortides comercials”.

El sindicat denuncia que els preus cotitzats per Llotja de Reus estan gairebé sempre per sota dels d’altres llotges i orígens, i assenyala que la diferència entre el preu que cobra el pagès per l’ametlla i el preu de la primera venda en gra és del voltant d’1 euro per quilo. UP va demanar a Agricultura, fa més d’un any, que elaborés un estudi de costos de transformació de la fruita seca a Catalunya, i reclama al Ministeri i el Departament que es comprometin a recuperar l’ajut estatal per a superfícies de fruita seca (de 120,75 euros/hectàrea).

A Catalunya, 24.234 hectàrees d’ametller encara són en secà, i 9.739 de regadiu. UP adverteix que la davallada de preu de l’ametlla empeny les explotacions a aconseguir un rendiment baix, sobretot en secà i en determinats regs de suport mínims, que els deixa al límit de la rendibilitat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 43

Últimes notícies