Amposta es prepara per a rebre el primer esdeveniment artístic i cultural del país sobre videojocs i art digital, el Video Art Games Experience, els pròxims 4 i 5 d’octubre. Durant estos dies els assistents podran gaudir d’unes jornades carregades de conferències, exposicions, tallers, una taula rodona i música, tot relacionat amb la indústria del videojoc.
Segons explica Adam Tomàs, alcalde del municipi, el VAG és “una proposta que va més enllà de ser només una trobada, ja que pretén ser un catalitzador d’aquelles iniciatives en l’àmbit de les noves tecnologies vinculades als videojocs al territori”. Un cop iniciat el projecte del VAG “hem vist que al territori hi ha molta gent treballant, des de qualsevol lloc geogràfic, en esta indústria, ja no només als videojocs, sinó en la gamificació de tot el que hi ha darrere en temes de sanitat, d’empresa, de serveis i d’aplicacions, per exemple”, narra el director del VAG, Valentí Garcia. Des de l’organització manifesten que volien allunyar el VAG dels esdeveniments que es fan a les grans ciutats quant a videojocs i per això l’han enfocat des del punt de vista cultural.
Programació
Així doncs, el VAG Experience proposa dos temàtiques concretes: l’arqueologia digital i el paper de les dones en esta indústria. El divendres 4 d’octubre la inauguració anirà a càrrec del primer arqueòleg digital Andrew Reinhard, que va dirigir l’equip d’arqueòlegs que van descobrir els jocs d’Atari enterrats al desert mexicà l’any 1983. Però també exposaran la seua experiència, l’endemà, els creadors del joc Belly Run i Gerard Fernández, CEO d’Omnidrone. Este primer dia també comptarà amb el concert audiovisual de la Lira Ampostina, que interpretarà la banda sonora del videojoc Gris, el més premiat durant el 2018 i reconegut internacionalment amb 10 nominacions i 6 premis. “Serà un espectacle no només musical, sinó també audiovisual on es projectaran imatges del mateix joc que té com a protagonista una noia”, exposa Joan Garcia, director de comunicacions i relacions externes del VAG. La segona via consistix a posar damunt la taula el paper que té la dona dins de la indústria del videojoc, “que és bastant masclista”, indica el director de comunicacions. D’esta manera naix la taula redona que tindrà lloc la tarda del 5 d’octubre a la Unió Filharmònica d’Amposta, on totes les participants són dones que estan vinculades d’alguna manera a la indústria del videojoc. Entre elles destaca la periodista vinculada en els videojocs i l’oci digital Maria Mores, de qui es projectarà prèviament a la taula rodona el documental Mujeres y videojuegos.
La part pràctica també té cabuda al festival. I és que l’Escola de Noves Tecnologies Interactives de la Universitat de Barcelona ha organitzat una “Game Jam”, una sessió de 4 hores a l’Auditori Municipal en què es crearan diferents equips multidisciplinaris “per a desenvolupar diferents idees sobre la indústria dels videojocs, com el disseny o la posada en marxa d’un videojoc”, determina el director de comunicacions del VAG. També hi haurà el taller de 3DCoat, nu de producció d’FX per a videojocs i un altre de programació en Unity. A més de les exposicions organitzades tant al Museu de les Terres de l’Ebre, com a l’ESARDI o al Centre d’Art Lo Pati. Exceptuant el concert audiovisual de la Lira i els tallers del dissabte al matí, la resta d’actes són gratuïts, però per a poder accedir i gestionar l’aforament,
s’ha de presentar una entrada que pots trobar al web www.vag.cat.
Però els dies 4 i 5 d’octubre només són una “petita llavor”, segons el director del VAG, per a donar a conèixer als assistents el que hi ha darrere d’esta indústria en l’àmbit artístic i cultural. El projecte és més ambiciós. Segons detalla el director del VAG, Valentí Garcia, “volem dinamitzar el territori a través de la creativitat i el talent” i apostar a llarg termini “per la creació d’una xarxa d’empreses del territori que puguen donar servei a la indústria del videojoc”.