HomeAgriculturaEl primer espai test de pastura de Catalunya entrarà en funcionament a...

El primer espai test de pastura de Catalunya entrarà en funcionament a Gandesa

El primer espai test de ramaderia de tota Catalunya entrarà en funcionament a Gandesa. Les instal·lacions del ramat ja estan llestes i en els propers mesos comptarà també amb un ramat de cabrum que es posarà a disposició d’un aprenent perquè puga tenir la seva primera experiència laboral com a pastor. L’objectiu és poder incentivar el sector ramader a Catalunya, a la vegada que es vetlla per la neteja del sotabosc i la prevenció d’incendis forestals.

El nou espai test consta d’un cobert amb espai sobre 250 caps de bestiar en terrenys de l’Ajuntament de Gandesa. Properament es farà també un procés de selecció perquè una persona puga gestionar el ramat com una explotació ramadera càrnica durant un període d’entre dos o tres anys. Durant este temps, podrà tenir la seua primera experiència com a ramader professional mentre rep també l’assessorament d’un altre ramader que actuarà com a mentor i també d’altres professionals d’àmbits relacionats, com a ara veterinaris, forestals, experts en el producte de la carn o assessors d’empreses i autònoms.

La construcció de l’espai test forma part del projecte Ret d’Espais Test Agraris (RETA) i que preveuen la instal·lació d’estos espais tant a Catalunya com a Extremadura. És un projecte liderat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i està cofinançat amb fons europeus i també la Diputació de Tarragona, que ha finançat la construcció del nou cobert.

La tècnica de projectes d’ARCA, Alba Piqué, ha destacat que l’espai test és “un projecte innovador” al país i que l’objectiu és que “nous professionals adquirisquen experiència en la silvipastura, sobretot aquells qui vulguen introduir-se en el sector de la silviramaderia de nou, i sense una explotació familiar al darrere”. Des de l’Associació ja han rebut diferents candidatures de persones que estarien interessades a gestionar el ramat al nou espai test de la Terra Alta. El projecte compta amb la col·laboració de l’Escola Agrària de Gandesa i, sobretot, de l’Escola de Pastors de Catalunya.

El cobert de l’espai test s’ha situat als afores de Gandesa i al mig d’una extensió de prop de 1.600 hectàrees de bosc propietat de l’Ajuntament de Gandesa. L’alcalde, Carles Luz, ha destacat que el projecte “conté el vessant de recuperar un ofici ancestral, donar oportunitats a la gent perquè s’arrele al territori i combatre el despoblament, a la vegada que es fa una política activa de prevenció d’incendis”. En la mateixa línia, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, ha destacat que esta instal·lació és “un primer pas per a donar una nova opció de futur als jóvens de la comarca en un sector que, a la vegada, contribuïx a la generació de producte de qualitat i de proximitat”.

Per últim, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, que ha inaugurat el nou espai test este dijous -dia 8- ha subratllat “la importància de poder donar opcions de futura al món rural i que s’arrele gent jove i emprenedora al territori”. “És evident que a la Terra Alta el sector primari és fonamental i és important que encara cresca més en professionalitat i en diversitat de sectors”, ha afegit.

Xarxa de calor

En el marc de la gestió forestal, l’Ajuntament de Gandesa posarà en funcionament ja esta tardor la xarxa de calor de proximitat que subministrarà la calefacció a la llar d’infants, l’escola d’educació primària i també la biblioteca municipal. La xarxa de calor és un projecte conjunt entre la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Gandesa, finançat amb fons europeus FEDER, i ja s’ha instal·lat la caldera de biomassa que proveirà de calor els tres equipaments públics.

La biomassa, a la vegada, provindrà dels boscos de la Terra Alta i així també s’impulsarà la neteja del sotabosc i es reduirà el risc que proliferen grans incendis. L’alcalde, Carles Luz, ha destacat que “el cercle de poder fer una bona gestió forestal, obtenir fusta que es convertix en biomassa que servix per a generar calor és un model de futur i que ja s’ha implantat a la Terra Alta”. “És crear un valor afegit i que ajuda tant a la sostenibilitat com també a generar nova riquesa als municipis”, ha conclòs.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 69 = 70

Últimes notícies