En el context del brot de malaltia de coronavirus, una part important de l’activitat extractiva pesquera a Catalunya s’ha vist aturada per causes sanitàries. Estos fets, agreujats per la forta caiguda de la demanda a conseqüència del tancament dels negocis de restauració, han impactat en el sector pesquer català de manera molt desfavorable durant aquest primer mes de confinament fins al punt que han produït unes pèrdues de 6,2 milions d’euros. A les Terres de l’Ebre, l’impacte del coronavirus en el sector pesquer durant este període de confinament arriba als 1.545.601,31 euros.
Així, la recaptació en primera venda a les llotges pesqueres catalanes en el període comprès entre el 13 de març i el 15 d’abril de 2020 ha estat un 64% inferior a la mitjana de l’obtinguda en el mateix període dels 3 anys anteriors, i la pèrdua mitjana per embarcació pesquera en este període puja a 11.000 euros.
La flota pesquera catalana és una flota literal de petita escala que surt i entra diàriament de port, amb embarcacions majoritàriament de menys de 24 metres d’eslora i amb característiques tècniques molt diferenciades segons la modalitat en què estan censades. Així doncs, les pèrdues varien segons la modalitat: la flota d’encerclament estima que han perdut més d’1,2 M€, la flota d’arrossegament calcula uns 4 M€, i la flota d’arts menors, al voltant d’1 milió d’euros.
L’activitat extractiva s’ha vist aturada per causes sanitàries. Els casos de confinament obligatori per contagi, la impossibilitat de compliment de les condicions de manteniment de distància mínima entre treballadors i la manca de disponibilitat d’EPIs han estat els principals motius de l’aturada forçosa.
Impacte econòmic variable en els ports
L’impacte de les pèrdues en els principals ports pesquers varia entre el 86% i el 20%, i és superior en aquells amb important presència de flota d’encerclament i en aquells que han acordat el tancament de la llotja per motius sanitaris o de manca de demanda.
L’anàlisi de l’impacte del coronavirus en este període per demarcació territorial es mostra a la taula següent:
Afectació econòmica a la modalitat de marisqueig i de pesca professional en aigües continentals a peu
A més de la pesca professional des d’embarcació, a Catalunya es practiquen modalitats de marisqueig i de pesca professional en aigües continentals a peu que, tot i ser de poca importància econòmica globalment, constitueixen un tipus d’activitat vital en el territori, especialment en la zona de les Terres de l’Ebre. Puntualment, com és el cas de la pesca del cranc blau (Callinectes sapidus), estes activitats que ara també s’han vist frenades per la pandèmia adopten objectius ecosistèmics en incidir directament en l’expansió d’esta espècie introduïda.
L’anàlisi de l’impacte de la Covid-19 en este període per demarcació territorial en l’activitat del marisqueig i la pesca a peu es mostra a la taula següent:
Reducció de la demanda i caiguda de preus
El confinament de les famílies, que ha causat una reducció del consum a les llars dels productes pesquers, i el tancament del sector de l’hoteleria i la restauració, principal destinatari dels productes pesquers de proximitat, han produït una reducció de la demanda i la conseqüent caiguda dels preus de primera venda.
L’impacte de l’actual crisi sanitària provocada pel coronavirus sobre el sector pesquer és especialment preocupant atenent la delicada situació de competitivitat i viabilitat econòmica que s’arrossega en els darrers anys, i que s’ha vist incrementada aquest 2020 a causa de les destrosses ocasionades al litoral pel temporal Glòria del passat mes de gener, que a més va obligar a reduir l’activitat productiva i va generar danys i pèrdues en arts i ormejos.
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura treballa perquè s’habilitin ajudes al sector pesquer que permetin pal·liar les pèrdues econòmiques del sector (ajudes FEMP per compensar la paralització temporal de la flota pesquera a causa de la Covid-19, ajudes FEMP al sector pesquer per a l’adquisició de sistemes de protecció individual EPI, etc.) i ha endegat campanyes de promoció del consum dels productes pesquers de proximitat “Peix de llotja” per afavorir el consum preferent dels nostres productes.