HomeEconomiaEl projecte de mobilització d’arenes al Delta es farà amb menys volum...

El projecte de mobilització d’arenes al Delta es farà amb menys volum del que estava previst

El projecte de mobilització d’arenes al litoral del delta de l’Ebre s’acabarà fent amb un volum inferior al que havia previst el Servei Provincial de Costes a Tarragona.

Després de superar el tràmit de l’avaluació d’impacte ambiental simplificada, el projecte permetrà, finalment, reubicar 317.000 metres cúbics de sorra, 55.000 menys del que estava previst inicialment. Segons ha reconegut Antoni Espanya, cap del Servei Provincial de Costes, en el tràmit ambiental -que ha estat finalment favorable- s’ha desestimat la proposta de transvasar 30.000m3 a la platja de l’Arenal de l’Ampolla, i també s’ha rebaixat amb 20.000m3 l’aportació d’arenes al frontal litoral de Deltebre.

“Hem perdut 55.000m3 d’arena per diferents condicionants ambientals”, ha explicat Antoni Espanya en declaracions al programa Al Dia Terres de l’Ebre. Amb tot, s’ha mostrat convençut que la proposta final de mobilitzar 317.000 m3 al litoral del Delta és suficient per a reforçar l’actual línia de costa en espera de les actuacions del Pla Delta.

En el comunicat en el qual el Ministeri per a la Transició Ecològica anunciava la resolució favorable que tanca el procediment d’avaluació ambiental simplificada, també admetia que les obres es retardaran fins al setembre pels “condicionants ambientals imposats pel Parc Natural”, amb referència a l’imminent inici del període de nidificació de les aus al Delta.

 

Solució estructural a l’Arenal 

En el cas de l’Ampolla, Espanya explica que en el context actual “fer una aportació de sorres en grans quantitats a la platja de l’Arenal és cert que no té massa sentit”, perquè, segons explica, és una zona on la deposició d’arenes no té una durabilitat més enllà de mesos, ja que en este tram del litoral gran part de la sorra que s’hi diposita s’acaba arrossegant, per l’efecte de l’onatge, a l’interior de la badia del Fangar. Per això ha insistit que en el cas de l’Arenal calen solucions “estructurals”. De fet, ha avançat que s’encarregarà un estudi tècnic per a buscar una solució que permeta retindre la sorra de davant de la platja de l’Arenal.

 

Menys arenes al front litoral de Deltebre

En el cas de Deltebre l’actuació autoritzada se centrarà a mobilitzar 150.000 metres cúbics (120.000 dels quals, de la Punta de Fangar) per a reforçar les platges de la Marquesa, Pal, Bassa de l’Arena i Nen perdut, després que el tràmit ambiental haja desestimat la proposta d’actuar a la platja de Riumar i al Garxal. Amb tot, Espanya ha insistit que seguiran fent moviments de sorres a escala menor.

Actualment s’està reforçant la duna litoral del sud de la península del Fangar –zona dels Bascos-, i també s’ha extret l’arena acumulada sota les passarel·les de fusta de la platja de Riumar, que ha servit per a reforçar l’extrem nord de la platja. Tal com proposava el projecte del Servei Provincial de Costes, la proposta de reubicació d’arenes també preveu la mobilització de 17.000 metres cúbics del sud de la platja del Serrallo, a Sant Jaume d’Enveja, cap al cordó litoral de l’illa de Buda.

Finalment, s’extrauran 150.000 metres cúbics de la platja sud de la punta de la Banya per a reforçar la barra del Trabucador.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies