HomeSocietatEl projecte Emma porta recaptats més de 120.000 € per a investigar...

El projecte Emma porta recaptats més de 120.000 € per a investigar el càncer de mama

El projecte Emma es va inaugurar el gener del 2020 amb la intenció d’investigar més profundament la recerca del càncer de mama i més concretament la metàstasi als ganglis limfàtics de l’aixella, que és la porta a què el càncer de mama s’escampe per tot el cos. Este projecte és una iniciativa de la Fundació Doctor Ferran i impulsada pel grup de recerca en patologia oncològica i bioinformàtica de la Gerència Territorial de les Terres de l’Ebre de l’Institut Català de la Salut.

L’objectiu del projecte Emma és fer un estudi en profunditat de la resposta immune dels ganglis axil·lars en pacients amb càncer de mama. Es vol avaluar, mitjançant diferent tipus de tincions i procediments d’anàlisi d’imatges microscòpiques digitals, quines diferències hi ha a les cèl·lules immunes entre pacients amb i sense metàstasi en els ganglis axil·lars. Un dels altres objectius que s’han imposat és mostrar a la ciutadania que també hi ha recerca a les Terres de l’Ebre, i no sols en el cas del càncer de mama, sinó que també hi ha altres associacions que es dediquen a fer investigació en l’àmbit biomèdic.

El gener del 2020, amb el naixement del projecte es va posar un límit de 150.000 euros per a poder desenvolupar la investigació. Una gran part dels diners, concretament 120.000 euros, van destinats a poder contractar un investigador a les Terres de l’Ebre durant tres anys i amb la resta de diners, poder comprar tot el material necessari i poder elaborar totes les anàlisis mèdiques als pacients.

El colíder del grup de recerca i investigador del projecte Emma, Carlos López, explica que no es pensava que poguessen arribar al seu objectiu, ja que al territori ebrenc no hi havia hagut mai antecedents d’un crowfunding en l’àmbit biomèdic, a banda de la pandèmia que també ha estat treballant en contra, ja que ha eclipsat qualsevol projecte mèdic nou. “No obstant totes les coses que teníem en contra, m’omple d’orgull que la gent de les Terres de l’Ebre haja fet possible haver arribat tan lluny amb l’Emma. Aconseguir arribar a l’objectiu representarà un impuls molt important per a la recerca que estem portant a terme sobre el càncer de mama”.

El 17 de febrer del 2021, poc després de complir un any des del seu llançament, el projecte va recaptar la meitat del seu objectiu, i es va arribar als 87.171 €. Actualment, mig any més tard, està punt de complir amb tota la recaptació necessària per a començar amb la investigació, ja que porten recaptats 123.450 €, que és un 82,3% del seu objectiu.

El projecte Emma es va llançar al gener, i el 15 de març es va instal·lar l’estat d’alarma al país i tothom va quedar confinat a les seues cases, este fet, va impossibilitar que es pogués donar visibilitat al projecte i que gent del territori s’assabentés del que s’estava portant a terme, ja que tampoc es podien realitzar activitats per fer una recaptació de fons massiva; per tant, el principi del projecte Emma va ser difícil, ja que va estar molt condicionat pel coronavirus. Però a finals d’agost – principis de setembre, el projecte va començar a guanyar popularitat i a rebre col·laboracions. “La veritat és que estem molt contents de com la gent de les Terres de l’Ebre ha col·laborat amb el nostre projecte. A més a més, també ha decidit col·laborar amb nosaltres gent d’altres punts de Catalunya”, explica l’investigador López.

Tant ha estat el ressò del projecte que ha arribat a fer-se popular per tota Catalunya, on persones reconegudes com Quico el Célio; Guillem Solé, cantant del grup Buhos; Emma Fabra, actriu catalana; la cantant Claudia Xiva, i el presentador Quim Masferrer han format part i col·laborat amb esta iniciativa. A més a més, s’han fet tota mena de marxandatge i regals solidaris per a poder col·laborar amb la causa. Des de collars, polseres, peluixos, sabons, clauer, tasses i fins i tot un llibre: La flamenca Emma escrit per Irene López i il·lustrat per Ainhoa Kuns.

El conte, juntament amb el peluix de la flamenca Emma, van ser els primers productes solidaris del projecte. “El conte era una aposta doble, ja que per una banda serviria com a obsequi per als nens petits, i per l’altra, seria una eina divulgativa a les escoles” explica l’autora del conte, Irene López. Per a escriure el llibre es va inspirar en el vídeo promocional que es va fer del projecte, on es va donar a conéixer la flamenca Emma, la seua malaltia que havia de ser curada i tots els motius que la porten a ser investigadora del càncer de mama. L’escriptora del llibre explica que en una setmana tenia el llibre enllestit i que sense cap mena de dubte, la part més difícil va ser la forma en què s’havia d’explicar als nens esta malaltia, “vaig necessitar assessorament de l’equip oncològic de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa perquè m’expliquessen el llenguatge més tècnic i quines paraules havia d’utilitzar perquè els nens m’entenguessen i fer-ho tot més entenedor”.

A banda, i com a punt positiu, el llibre va tenir molt bona acollida per part del públic, on l’autora destaca que a pesar de ser un llibre nascut en plena pandèmia, està molt satisfeta de la bona rebuda, ja que en la seua primera presentació, que es va fer el dia de Sant Jordi, es van exhaurir els exemplars, fet que va portar a fer una altra impressió que fos distribuïda per totes les llibreries de les Terres de l’Ebre, als punts de venda dels productes de mecenatge del projecte Emma i també trobar-ho en línia.

“El llibre és un crit a l’esperança, perquè bàsicament el projecte vol ser això, un crit a una investigació concreta que amb recerca, i recursos suficients, es pot trobar una solució, i això ho hem volgut dixar ben clar al conte” conclou Irene López.

Es preveu arribar a l’objectiu final sobre el 19 d’octubre, i d’esta manera poder tancar el projecte Emma, just el dia internacional del càncer de mama, tot i que l’investigador López recalca que sempre falten diners per a la investigació, així que no es descarta l’opció de tornar a fer un altre projecte Emma en un futur.

Després d’arribar al total de la recaptació econòmica, començarà tot el procés científic, on es vol aprofundir en l’estudi de les diferents cèl·lules immunes dels ganglis axil·lars. Es preveu realitzar diferents tipus d’estudi en cèl·lules immunes per a veure la relació que poden tenir en la recaiguda o la supervivència. López destaca que la part científica mai s’acaba, sempre té una continuïtat, ja que es van encadenant uns resultats amb els altres i sempre hi ha un fil del qual estirar.

Per ara, com a resultats de la investigació, han vist que els ganglis que no tenen metàstasis poden veure alterada la seua resposta immune, tot i que el càncer encara no ha arribat. Així que s’han fet avanços, malgrat que “sempre fa falta més dedicació i recursos. Ho hem vist recentment amb el coronavirus, en què s’ha tardat gairebé un any a tindre vacunes eficaces, tenint en compte que tot el món s’hi ha bolcat. Ara imaginem per un moment si es dediquessen esforços similars en altres tipus de malalties com el càncer o de qualsevol altres tipus. Hem de tenir clar que la inversió en recerca és inversió en la salut i que tota ajuda que es faça sempre serà benvinguda” conclou López, que ha volgut dixar clara la seua implicació amb este projecte, on per a ell, 24 hores al dia dedicades al projecte Emma no són suficients.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 61

Últimes notícies