HomeCulturaEl racisme, la cultura colonial i les convencions de gènere, al Femme...

El racisme, la cultura colonial i les convencions de gènere, al Femme in Arts 2023

El pròxim dissabte, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere. En el marc d’esta data assenyalada al calendari, des de fa set anys, Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre impulsa un festival d’art i feminisme, el Femme in Arts, que busca obrir un espai per al debat i la reflexió al voltant del fenomen de la violència contra les dones. Enguany, la setena edició d’este certamen posarà el focus en la cultura colonial i les convencions de gènere, i com estes han marcat els significats i les relacions de poder de les nostres societats.

La periodista i comissària del festival, Anna Zaera, explica que “enguany utilitzem el color com una metàfora per a parlar de com construïm significats, i com estos determinen les nostres percepcions. S’han fet servir els colors per a distingir entre éssers humans, per a classificar-los i jerarquitzar-los. El color va passar a determinar la legitimitat social a partir de les metròpolis colonials, per a convertir-lo en un factor identitari associant-lo a significats antics, de llums i ombres. Esta distinció és la base del racisme, unes classificacions que també actuen associades al masclisme, l’homofòbia o la transfòbia”.

Amb esta voluntat, la programació arrencarà el pròxim dijous, dia 23, a les 18.30 h a Lo Pati, amb el col·loqui La política del color del gènere, en què participaran els artistes Jou Serra, Valeria Linera, Feli Cabrera López i la traductora Mireia Ibáñez, per a abordar per què hi ha colors que estan travessats per idees relacionades amb les religions, el poder i les convencions de gènere. Així mateix, a l’exterior del centre d’art, hi haurà instal·lat un contenidor industrial, un espai rectangular i immersiu que acollirà la instal·lació Range in between de Jou Serra, que convida a experimentar les sensacions cromàtiques que no són iguals per a tots i que reflexiona sobre les convencions culturals, històriques i socials.

El divendres tindrà lloc la inauguració amb l’obra teatral Títuba, bruixa, ramera, de Denise Duncan. En format de monòleg es repassarà la història de Títuba, interpretada per Kathy Sey, una dona negra i esclavitzada, condemnada en els judicis de Salem -una sèrie d’audiències i processaments d’acusades de bruixeria que van tenir lloc en el Massachusetts colonial, entre 1692 i 1693-. L’obra, basada en fets reals, narra la persecució viscuda per dones negres a Europa i els Estats Units.

L’endemà, dissabte, a les 17 h, es projectarà el documental Delphine i Carole, sobre la trobada entre l’actriu Delphine Seyrig i la videoartista Carole Roussopoulos que ens trasllada al cor del feminisme dels anys setanta. En acabar, es podrà veure el videoart Les prostitueés de Lyon parlent de Roussopoulos, que parla sobre 200 treballadores sexuals que el juny de 1975 van ocupar l’església de Saint-Nizier, a Lió. La jornada acabarà amb un col·loqui sobre El videoart i els relats feministes que comptarà amb la participació de l’activista feminista i antiracista, Doina Gherta; la terapeuta especialitzada en l’abordatge de violències masclistes; la crítica d’art i feminista Amanda Cuesta i estarà moderat per Maria Teresa Lletí.

L’última jornada del Femme in Arts 2023 serà el diumenge, dia 26, amb un Taller de Fanzines impartit per l’artista multidisciplinària Irene Pérez, que explorarà este format de publicació com a eina d’expressió d’experiències feministes; i un vermut musical a càrrec de Meli Perea, una artista nascuda a Bogotà i instal·lada a Alcanar, que proposarà un recorregut pel freestyle dels carrers de Bogotà. La setena edició clourà a la tarda, amb Nimbes de la cia.

Fil d’Arena, una obra sobre dones que tracten d’empoderar-se de manera transversal i comunal. Així, Nimbes parla de germanes, companyes, amigues, mares, mestres i filles que teixeixen xarxes resistents per a sostenir-se les unes a les altres. L’entrada per a este espectacle té un preu de 6 euros l’anticipada, i de 7 €, a taquilla.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 25

Últimes notícies