HomeEconomiaEl reglament que regularà l’impost nuclear entrarà en vigor a la tardor

El reglament que regularà l’impost nuclear entrarà en vigor a la tardor

El nou impost nuclear estarà llest a l’estiu. El reglament que ha de gestionar els 24 milions d’euros anuals que han de rebre les àrees nuclears està ja en fase de redacció i les previsions són que l’impost es puga liquidar enguany i es puga aplicar de cara al 2023.

El text desplegarà tota una normativa sobre com es distribuiran els fons amb l’objectiu de tirar endavant polítiques actives de diversificació econòmica i quines administracions o iniciatives privades podran ser beneficiàries dels fons.

El tancament de les centrals nuclears d’Ascó està previst per a l’any 2030, i es destruirà més d’un miler de llocs de treball. Amb pocs anys ja de marge, el nou fons de la Generalitat es veu a la Ribera d’Ebre com una de les últimes oportunitats per a evitar un gran sotrac econòmic en una comarca que ha patit recentment la desindustrialització de Flix i el desinterès de possibles nous inversors.

Durant els propers cinc mesos, la Generalitat ha de desplegar un reglament per a poder regular els 24 milions d’euros anuals que destinarà a la diversificació econòmica de les àrees nuclears d’Ascó i de Vandellòs. La normativa ha de fixar les prioritats i també quins poden ser els beneficiaris d’estos ajuts (administracions, empreses, entitats, emprenedors, etc.) i quins requisits hauran de complir.

El diputat republicà al Parlament de Catalunya -i artífex del nou impost-, Lluís Salvadó, ha assegurat que, paral·lelament a la redacció del reglament, el Departament d’Empresa “elaborarà un pla d’inversions” amb les línies mestres a partir de les quals es puguen destinar estos fons. “Disposar de recursos i no disposar de projectes acaba sent estèril, i este 2022 s’ha de consensuar inversions per a aportar un veritable impuls socioeconòmic al territori”, ha destacat Salvadó. La recaptació es podrà dur a terme ja enguany, i es preveu que de cara al proper es puguen finançar els primers projectes de diversificació econòmica.

En este sentit, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha enllestit un Pla de reactivació arran de la crisi de la covid-19, i que proposaran com a full de ruta per a tirar endavant estes noves polítiques de reactivació. El nou pla establix la reindustrialització de la comarca i l’impuls del sector agrari com a prioritats, però també altres sectors que es poden potenciar, com és el cas del turisme o el sector de les noves tecnologies, amb la nova àrea 5G del polígon industrial del Molló com a pal de paller.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 27

Últimes notícies

-->