El Govern central treballarà en un pla d’inversions i reindustrialització en municipis situats al voltant de les centrals nuclears.
Ho assegura Raül Blanco, el secretari d’Estat d’indústria i petita i mitjana empresa, que ha visitat les Terres de l’Ebre. Blanco ha assegurat que el govern estatal impulsarà un pla per a fer front a este tancament per als municipis que tenen una economia lligada a la indústria nuclear, com és el cas de la Ribera d’Ebre i la central nuclear d’Ascó. Blanco ha assegurat, en declaracions a Ràdio Ebre, que “este pla es començarà a redactar durant esta legislatura”.
Actualment, la central nuclear d’Ascó ocupa prop d’un miler de persones i és el nucli de treball més gran que hi ha a les quatre comarques ebrenques. Per això, Blanco ha destacat la “necessitat” d’impulsar este pla de diversificació econòmica i ha apuntat ja que “l’energia renovable i la transició ecològica poden ser una alternativa”. “La capacitat energètica que hi ha al territori i les infraestructures permeten projectes vinculats a les energies renovables que es poden treballar com una alternativa per a substituir la nuclear”, refermava Blanco. Tot i això, Blanco ha reiterat que “les centrals nuclears es tancaran de forma ordenada” i ha descartat avançar el tancament més enllà de la data que ja va anunciar l’executiu de Pedro Sánchez: l’any 2030 i 2031 en el cas de les centrals nuclears d’Ascó.
Segons el secretari d’Estat, abans del tancament s’ha de treballar en un procés de transició per tal de substituir les centrals per altres fonts d’energia renovable i, a la vegada, generar noves fonts d’ocupació al territori afectat pel tancament. Durant l’any 2018, l’energia nuclear va suposar un 20 per cent del total que es va produir a l’Estat espanyol. El tancament haurà d’anar acompanyat, doncs, de la instal·lació de noves centrals renovables o de la importació d’energia d’altres països