El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil a Tarragona, va rebre notícies de que en una finca particular de Santa Bàrbara, podien trobar-se nombrosos ocells de companyia, algunes considerades exòtiques.
El passat cap de setmana, després d’una inspecció per a comprovar la veracitat de la notícia i que els ocells es trobaven en bones condicions de vida, en el lloc van comprovar l’existència de nombrosos ocells de companyia com agapornis, inseparables, nimfes etc.
Entre totes elles destacava un lloro amazona farinosa del sud, que és un ocell inclòs i protegit en el Conveni CITIS (Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres).
En el moment de la intervenció, van comprovar que l’ocell mancava d’anella identificativa, per la qual cosa van sol·licitar del propietari la documentació necessària per a la lícita pertinença d’aquest ocell exòtic, confirmant que mancava d’aquesta, no podent justificar la legal tinença de l’animal.
Després de manifestar que l’havia comprat en un mercat de Barcelona però sense papers, els agents van intervenir el lloro i van realitzar comprovacions exahustives amb el MITECO dins del pla TIFIES, que és un pla d’acció contra el tràfic il·legal i el furtivisme internacional d’espècies silvestres, que els va confirmar la il·legal possessió del lloro i va identificar per a constància de l’existència d’aquest.
D’aquesta manera, el propietari va ser proposat per a sanció administrativa per incomplir la normativa de contraban, en haver adquirit il·legalment una espècie amenaçada autòctona per vies comercials clandestines.
L’amazona farinosa del sud o lloro harinoso, és un dels més grans del gènere amazona, que pot arribar a tenir una envergadura de fins a 41 cm; és originària de zones tropicals d’Amèrica Central i del Sud i es troba protegida en la Convenció CITIS, en vigor des de 1981.
Els propietaris i aficionats als animals, han de saber que el Conveni CITIS no sols afecta a animals o plantes, sinó també a les seves parts o propàguls, és a dir, a objectes que continguin parts dels espècimens, com podrien ser les tecles d’ivori d’un piano, una bossa de cocodril, un abric de lleopard o tigre etc o fins i tot objectes de decoració i complements, que sempre han de disposar de documentació CITIS per a la seva legal pertinença i correcta adquisició.
La Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona té a la disposició del ciutadà el número de telèfon 062, les 24 h del dia, tots els dies de l’any,on es pot comunicar qualsevol fet relacionat amb el maltractament animal o mal al medi ambient en tots els seus vessants.