HomeSocietatEl telèfon d'atenció a violències masclistes rep 9.500 trucades entre gener i...

El telèfon d’atenció a violències masclistes rep 9.500 trucades entre gener i agost

El telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista d’Igualtat i Feminismes, ha rebut 9.500 trucades de gener a agost d’enguany, un 16% més respecte al mateix període de 2022.

Este increment suposa unes 1.300 atencions més de les que van tenir lloc els primers mesos de l’any passat. A més, durant l’estiu d’este 2023, quan augmenta el risc de patir violència masclista per l’increment de la convivència, s’han comptabilitzat 3.700 trucades, gairebé un 10% més que en l’anterior exercici. En el 80% dels casos, qui truca és la mateixa víctima, en el 17% un familiar, i en el 3% una professional dels serveis públics. La línia ha incorporat diverses millores com ara una primera atenció psicològica i assessorament jurídic.

Segons la conselleria, en el 85% dels casos atesos la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella, en el 6,4% en l’àmbit familiar i en el 5,8% en el sociocomunitari. Pel que fa a les formes de violència que es relaten a les trucades, les més freqüents han estat la psicològica, seguida de la física.

En les dades d’aquest 2023, s’observa també un augment en la durada de les trucades. Més de la meitat són llargues, duren entre 15 i 30 minuts.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha atribuït l’augment de trucades a un major coneixement dels serveis disponibles i ha afegit que aquestes xifres demostren que la millora en l’acompanyament social i institucional “facilita que les dones facen el pas de demanar ajuda i també indiquen que hi ha més consciència per part de l’entorn a l’hora de detectar quan s’està produint una situació de violència masclista”.

Ha destacat la importància que tota la societat prenga partit en la lluita contra les violències masclistes i ha emfatitzat que “una trucada pot salvar vides”. Alhora, ha recordat que “hi pot trucar qualsevol persona davant el mínim indici de violència masclista”.

Esta línia és gratuïta i confidencial i atén les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès.

Entre les millores que s’hi han dut a terme, el telèfon ha passat a oferir atenció psicològica directa a les víctimes. Així, un professional especialitzat en violències masclistes escolta la dona i li ofereix confort emocional. Per això les trucades han passat a tenir una durada més llarga. A més, segons la situació de violència viscuda i les necessitats de la dona, es facilita un primer assessorament jurídic.

El telèfon 900 900 120 està connectat als diferents serveis de la xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista. Per exemple, a través d’aquesta línia es poden programar visites als serveis que necessite cada dona. Si és necessari, també té capacitat per fer trucades de seguiment dels casos.

El telèfon també es coordina amb els Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques i el Servei d’Intervenció en Crisi del departament, que proporciona una atenció psicològica immediata en casos de feminicidi o temptatives de feminicidi, així com d’agressions d’especial gravetat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 22

Últimes notícies